Intimne igre bi mogle biti mnogo manje prijatne i zadovoljavajuće ako smo gladni

Paljenje sveća i romantična muzika je lep način da se dobro raspoloženi pre intimnih trenutaka sa svojim partnerom. Ali nova studija pokazuje da postoji još jedna važna stvar koju treba da uradite pre nego što uđete u spavaću sobu – jesti.

Istraživači sa Univerziteta u Oslu otkrili su nešto zaista zanimljivo u svom istraživanju. Intimne igre bi mogle biti mnogo manje prijatne i zadovoljavajuće ako smo gladni. Navodi se da je ovaj fenomen rezultat uticaja hormona "grelina", koji je poznat i kao "hormon gladi".

Hormon grelin je obično povezan sa regulacijom apetita. To je hormon koji uglavnom proizvode i oslobađaju ćelije u stomaku, ali male količine oslobađaju i tanko crevo, pankreas i mozak. Često se naziva "hormonom gladi" jer stimuliše apetit i povećava unos hrane. Neke prethodne studije povezale su grelin sa nizom drugih „aktivnosti“. Na primer, podstakao je miševe da piju više alkohola i povećao motivaciju da sami ubrizgavaju heroin pacovima.

Istraživački tim, predvođen Danijelom Fabiganom, odlučio je da otkrije da li hormon utiče i na zadovoljstvo dodira. Šezdeset učesnika je zamoljeno da dođe u laboratoriju za ispitivanje u dva odvojena dana. Prvog dana, učesnici su stigli u 15 časova, pošto su postili od 9 časova, a zatim su dobili tečni obrok i bananu. Drugog dana su postili dok nisu stigli, ali ovoga puta nisu dobili hranu.

Rezultati analize krvi pokazali su da se nivo grelina smanjio na dan kada su jeli, dok je na dan kada su otišli ​​na spavanje grelin povećan. Oba dana, stopala učesnika su nežno mažena različitim brzinama, a istovremeno je praćena njihova moždana aktivnost. Učesnici su zamoljeni da ocene intenzitet zadovoljstva dodirom.

Rezultati su otkrili da je dodir ocenjen nešto prijatnijim na dan kada je bilo obroka nego na dan kada je osoba postila. Ali ovaj efekat je bio mali (samo dva procenta). I pored ovog malog procenta, ovo je važan nalaz koji svedoči o delovanju grelina.

Stručnjaci kažu da bi to moglo da znači da dodir za zadovoljstvo, poput opuštajuće masaže, ima pozitivniji efekat posle obroka nego na prazan stomak. Ovaj nalaz naglašava složenost odnosa između hormona, hrane i senzorne percepcije. Grelin, hormon gladi, očigledno ima širi uticaj na naša iskustva nego što se ranije mislilo.

Autor: redportal.rs