Tajna života na Zemlji mogla bi biti dublja nego što smo mislili

Naučnici su otkrili da metalni noduli na dnu okeana proizvode kiseonik u potpunom mraku, bez ikakve pomoći živih organizama, što bi moglo promeniti naše razumevanje porekla života.

Ovo zapanjujuće otkriće objavljeno je u revolucionarnoj studiji u časopisu Nature Geoscience.

- Mislim da moramo ponovo razmotriti pitanja kao što su: gde je aerobni život (život koji zahteva kiseonik) mogao početi? - izjavio je glavni autor studije Endru Svitman, profesor ekologije morskog dna na Škotskoj asocijaciji za pomorske nauke (SAMS) u Obanu, Velika Britanija.

Svitman i njegov tim su slučajno otkrili ovaj fenomen, nazvan "tamni kiseonik", dok su uzimali uzorke sa morskog dna na dubini većoj od 4.000 metara u oblasti od 4,4 miliona kvadratnih milja između Meksika i Havaja.

IZVOR: YT / IndoonaOceans

Oni su prvobitno planirali da procene uticaj vađenja metalnih nodula, uključujući kobalt, nikl i retke zemlje poput cerijuma (esencijalne komponente određenih elektronskih uređaja).

Međutim, dok su skenirali morsko dno, senzori su detektovali misteriozne emisije kiseonika iz tog područja.

Ovaj fenomen se činio nemogućim s obzirom na to da je oblast bila suviše duboka da bi svetlost mogla da prodre i tako omogući fotosintezu - proces kojim biljke i drugi organizmi pretvaraju vodu i ugljen-dioksid u kiseonik i energiju.

Međutim, ovo otkriće je označilo prvi put da su naučnici posmatrali proizvodnju kiseonika bez učešća organizama.

Svitman je bio toliko zapanjen otkrićem da je „prvobitno mislio da su senzori pokvareni”.

- Svaka studija ikada sprovedena u dubokom moru je videla samo potrošnju kiseonika, a ne njegovu proizvodnju - rekao je šokirani naučnik, koji je poslao opremu nazad proizvođaču na testiranje, da bi mu potvrdili da radi ispravno.

Svitrman je naknadnim eksperimentima utvrdio da metalni noduli stvaraju ovaj "tamni kiseonik" putem procesa zvanog elektroliza morske vode.

Ovo se dešava kada se morska voda deli na kiseonik i vodonik u prisustvu električnog naboja, koji u ovom slučaju obezbeđuju visoko napunjeni metalni ovali poput vodenih baterija.

- Za elektrolizu morske vode potrebna je samo voltaža od 1,5 V - ista voltaža kao kod tipične AA baterije. Tim je analizirao više nodula i zabeležio očitavanja do 0,95 volti na površinama nekih, što znači da se značajne voltaže mogu pojaviti kada su noduli grupisani zajedno - napisali su autori u izjavi.

IZVOR: YT / DrBenMiles

Na kraju, Svitrman veruje da ovo otkriće može izazvati našu percepciju o tome kako je život na Zemlji počeo pre otprilike 3,7 milijardi godina.

- Za početak aerobnog života na planeti mora postojati kiseonik, a naše razumevanje je da je zaliha kiseonika na Zemlji počela sa fotosintetskim organizmima. Ali sada znamo da se kiseonik proizvodi u dubokom moru, gde nema svetlosti - rekao je autor studije i ekolog morskog dna Endru Svitman.

Ovo otkriće takođe izaziva zabrinutost zbog potencijalnih ekoloških posledica eksploatacije metalnih nodula, koji bi mogli pružiti ključni izvor kiseonika za ova dubokomorska staništa.

Autor: Redportal.rs