Koliko često je konzumirate?

Bubrezi su važni organi u telu koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju opšteg zdravlja, balansiranju tečnosti i elektrolita i uklanjanju toksina iz krvi.

Međutim, određena hrana i piće mogu izazvati stres bubrezima, narušavajući njihovu funkciju tokom vremena. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma, slatka pića i prerađena jela su samo neki od primera namirnica koje mogu negativno uticati na zdravlje bubrega i potencijalno izazvati kamen u bubregu.

1. Prerađeno meso (slanina, kobasice i viršle)

Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice i viršle, mnogima je ukusno, ali visok nivo natrijuma, nezdravih masti i konzervansa može negativno da utiče na naše zdravlje i bubrege. Takvo meso je često bogato soli, što može podići krvni pritisak i opterećivati bubrege, potencijalno uzrokovati bolest bubrega tokom vremena.

Visoki nivoi natrijuma takođe otežavaju bubrege da rade na balansiranju nivoa tečnosti u telu, povećavajući rizik od oštećenja bubrega.

- Prerađeno meso sadrži toliko natrijuma i konzervansa da izaziva visok krvni pritisak, što može dovesti do otkazivanja bubrega. Natrijum opterećuje bubrege, primoravajući ih da filtriraju višak soli iz tela, smanjujući njihovu funkciju - objašnjava dr Lejhi za SheFinds.

Foto: Unsplash.com/@philhearing

2. Hrana bogata oksalatima (cvekla i orasi)

Dosta nas voli dobru salatu od cvekle sa orasima i spanaćem, ali ove namirnice bogate oksalatima mogu izazvati probleme sa bubrezima povećavajući rizik od kamena u bubregu.

Oksalati su jedinjenja prisutna u određenim namirnicama, a kada ih prekomerno konzumiramo, mogu da se kombinuju sa kalcijumom u bubrezima i formiraju kamenje. Ovo kamenje može čak oštetiti bubrege ako blokiraju njihovo normalno funkcionisanje.

Ako osoba ima istoriju kamena u bubregu, važno je paziti na unos hrane bogate oksalatima kako bi zaštitili svoje bubrege.

- Iako je ova hrana korisna u svakodnevnoj ishrani, poznato je da hrana koja podstiče stvaranje oksalata doprinosi stvaranju kamena u bubregu. Vremenom, osoba može ponovo da razvije kamenje, što može uticati na strukturu i funkciju bubrega.

Dakle, iako je ova hrana zdrava, umerenost je ključna.

3. Zaslađena pića (gazirani sokovi i energetska pića)

Zaslađena pića postala su deo svakodnevice zbog svog osvežavajućeg ukusa. Ali pića poput gaziranih i energetskih napitaka mogu naneti štetu bubrezima na više načina. Ova pića su bogata dodatim šećerima, što može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, što povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 – jednog od vodećih uzroka oštećenja bubrega.

Foto: Pixabay.com

- Ovakva pića sadrže dodatne šećere koji uzrokuju gojaznost i insulinsku rezistenciju. Oba stanja se smatraju prethodnicima hronične bolesti bubrega jer opterećuju funkciju filtriranja bubrega - ističe dr Lejhi.

Zbog toga je ključno da jedete uravnoteženu ishranu i obratite pažnju na hidrataciju.

Autor: Index.hr