Evo šta kaže STATISTIKA 🤷🏻‍♀️

Sticanjem prava glasa, naizgled žene su postale jednake sa muškarcima. Ipak, u 21. veku i dalje nailaze na brojne prepreke kada je reč o napredovanju i uspinjanju na korporativnoj lestvici, upravo zbog predrasuda i društvenih stigmi.

Kompanija Tekito analizirala je ocene učinka za više od 23.000 radnika u preko 250 organizacija. Istraživanje je pokazalo da je oko 76 odsto žena koje rade sa najboljim učinkom dobilo negativne povratne informacije od svojih šefova u poređenju sa samo dva odsto muškaraca sa visokim postignućima.

Kiren Snajder, suosnivač i analitičar podataka, kaže za da to u velikoj meri ima veze sa nesvesnom pristrasnošću menadžera - žene se ocenjuju kritičnije i na više ličnom nivou od muškaraca.

To je obrazac koji se često ne proverava.

Umesto da im se daju pozitivne ili konstruktivne povratne informacije, vrhunske službenice često doživljavaju nepovoljne procene i veća je verovatnoća da će im se suditi na osnovu aspekata njihove društvene prezentacije. Oko 88 odsto radnica dobija povratne informacije o svojoj ličnosti, dok isto važi za samo 12 odsto njihovih muških kolega. U izveštaju stoji da su povratne informacije zaposlenih žena takođe često veoma neefikasne, što znači da kritika nije smislena ili da je nejasno koja poboljšanja treba da se naprave

Uzročno-posledična veza

Osim što aktivno povređuju žene, ovi slabi mehanizmi povratnih informacija takođe mogu predstavljati velike probleme za šefove.

Izveeštaj pokazuje da povratne informacije lošeg kvaliteta štete moralu zaposlenih, posebno za one sa visokim učinkom koji napreduju u rastu i poboljšanju. Oko 40 odsto vrhunskih radnika koji dobiju neodgovarajuće kritike planiraju da napuste svoje kompanije.

Autor: nezavisne.com/redportal.rs