Ne ostavljati klimu da radi kada je stan prazan ☝️

Noći su opet vrele, teško se spava bez klima-uređaja ili ventilatora, koje često rade bez prestanka. Građani računaju da su manje opterećeni jer ih ne greje direktno sunce. Primetili bismo da nešto nije kako treba, ali spavamo.

Energetičar Milan Janković upozorava da se često imrovizuje.

- Uključujemo klima-uređaje preko produžnih kablova ili zakačimo neku sijalicu, ako nema uzemljenja, ako nije montirana klima kako treba, onda smo u velikoj opasnosti. Ako se taj kvar ne uoči na vreme i usled njega dođe do veće potrošnje, ona zbog toga počne da se greje i na kraju se zapali - objašnjava Janković.

Vatrogasci kažu da ovih dana podjednako dolazi do požara i zbog zaboravljenih uključenih ringli, opušaka i neispravnih klima-uređaja.

- Taj broj nije tako veliki u odnosu na broj klima koji je ugrađen po našim stanovima i poslovnim prostorima, sve zavisi kako se ti uređaji ugrađuju i održavaju - navodi komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković, piše RTS.

Miković savetuje da se klima-uređaji ponekad i isključe i da se ne ostavljaju da rade kada je stan prazan i konstatuje da tada može doći do širenja požara.

Autor: RTS