Budite na oprezu ☝️

Visoke letnje temperature donose potencijalne opasnosti, posebno kada je reč o hrani. Vrućine povećavaju rizik od trovanja hranom zbog brzog rasta bakterija i mikroorganizama koji se razvijaju na visokim temperaturama. Prekomerna toplota stvara idealne uslove za razmnožavanje bakterija poput salmonele, E. coli i listerije, koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Hrana koja je najosetljivija na visoke temperature uključuje mlečne proizvode, meso, morske plodove, jaja i gotova jela koja nisu pravilno skladištena. Kada temperatura pređe 30 stepeni Celzijusa, potrebno je posebno voditi računa o načinu čuvanja hrane. Najvažnije je hranu držati u frižideru ili na ledu, kako bi se sprečio rast bakterija. Hranu koja se priprema na roštilju treba temeljno ispeći, a salate i sveže proizvode oprati pod tekućom vodom.

Simptomi trovanja hranom mogu uključivati mučninu, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku i povišenu temperaturu. Ovi simptomi se obično javljaju nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumacije kontaminirane hrane. U težim slučajevima, trovanje hranom može dovesti do dehidracije, hospitalizacije, pa čak i smrti, posebno kod dece, starijih osoba i onih sa oslabljenim imunim sistemom.

Da biste smanjili rizik od trovanja hranom tokom vrućih letnjih dana, pridržavajte se sledećih saveta: redovno perite ruke pre rukovanja hranom, koristite čiste posude i pribor, izbegavajte konzumaciju hrane koja je dugo stajala na sobnoj temperaturi i uvek proverite rok trajanja proizvoda. Pravilna higijena i pažljivo rukovanje hranom mogu značajno smanjiti rizik i omogućiti vam da bezbrižno uživate u letu.

Autor: Balša Stupar