Brod dugačak 18 metara prešao je 92,6 kilometara u Arapskom zalivu.

Tim eksperimentalnih arheologa isplovio je u replici čamca iz bronzanog doba, izgrađenom korištenjem uputa, materijala i tehnika od prije 4000 godina.

Tokom 2 dana ispitivanja na moru, brod dugačak 18 metara prešao je 92,6 kilometara u Arapskom zalivu, postigavši ​​brzinu od 5,6 čvorova (10,4 kilometara na sat).

Poznat kao Magan brod, brod su izgradili istraživači s NYU Abu Dhabi i Univerziteta Zayed korištenjem metoda opisanih na glinenoj pločici iz 2100. pr. Kr. Preuzevši svoje ime po civilizaciji Magan, koja je nekada obuhvaćala područje današnjeg Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, brod je predstavnik vrste plovila koje je nekoć omogućilo regiji trgovinu s Mezopotamijom i Južnom Azijom.

- Za dizajn i konstrukciju broda oslanjali smo se na razne dokaze. Velika većina plovila izgrađena je ručno korištenjem tradicionalnih alata kao što su dlijeta, tesla i drveni maljevi.

Brod kojim su kapetani bili emiratski mornari, brod je zatim prošao kroz svoje korake u blizini obale Abu Dhabija.

- Iako nismo testirali performanse plovila pri jakim vjetrovima, pa stoga nemamo potpune podatke o maksimalnim brzinama plovila, plovilo je uspjelo postići brzinu od preko pet čvorova uz manje od 15 čvorova vjetra, što je premašilo naše početne predviđanja. Općenito, bilo je lakše jedriti nego što se očekivalo.

Autor: Klix.ba