Odluka u duhu Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana

Građani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će moći da idu u Albaniju samo sa ličnim kartama, izjavio je albanski ministar unutrašnjih poslova Bledi Čuči.

- Doneli smo dve odluke na sednici vlade u sredu. Prva se tiče slobodnog kretanja građana na Zapadnom Balkanu samo sa ličnom kartom. Reč je o sporazumu koji je u novembru prošle godine potpisan u Berlinu. Stupanjem na snagu ove odluke svi građani Zapadnog Balkana mogu slobodno dolaziti u Albaniju samo sa ličnom kartom - rekao je Čuči, preneo je Balkanveb.

On je dodao da je "taj sporazum u duhu dve veoma važne inicijative za jačanje regiona i Zapadnog Balkana - Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana".

Druga odluka koju je albanska vlada donela na jučerašnjoj sednici odnosi se na saradnju sa Severnom Makedonijom radi stvaranje Zajedničke grupe za borbu protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

- To je sporazum koji mora da bude ratifikovan u parlamentu Albanije. Na osnovu ovog sporazuma, napravićemo Zajedničku grupu koja će se baviti određenim pitanjima vezanim za organizovani kriminal - dodao je Čuči.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Albanija