Rekao je da temeljni ugovor treba potpisati sa SPC

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da Temeljni ugovor treba da se potpiše sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

On je to izjavio na sednici Vlade Crne Gore na kojoj je predloženo da se formira petočlani tim ekperata koji bi trebao da što prije uspješno završi pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko Temeljnog ugovora, piše Informer.

- Ugovor treba da sklopimo sa SPC koja u Crnoj Gori ima četiri eparhije. SPC je takav ugovor sklopila u Hrvatskoj, tamo ima svoje eparhije, da li su još negdje ne znam... Mi uzimamo obavezu kao država da im zaštitimo Ustavom zagarantovana prava, to ćemo raditi i prema drugim vjerskim zajednicama, računajući i CPC. Kad je riječ o kulturnim dobrima, njih štiti zakon i ništa što nije predloženo u zakonu neće biti u ugovoru. Građani mogu da budu spokojni, nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve završiti negdje drugo - neće. To su naša kulturna dobra, neka se svi tome raduju - poručio je Abazović.

Tvrdi da će ugovor sa SPC biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom.

- Neka se formira tim što prije, neka se završe pregovori uspješno... Ovdje smo da završavamo pitanja koja su otvorena. Treba da idemo dalje. Mi možemo da se mrcvarimo u procedurama, nećemo biti pametniji. Intencija je da na kraju imamo dokument koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonom, tako je i doživljam, ne pridajem ovoj tački nikakav poseban značaj, ova zemlja ima mnogo veće probleme i izazove koje su pred njom - naveo je Abazović.

SPC ustupa na korišćenje imovinu u Severnoj Makedoniji MPC!Vlada Crne Gore je danas raspravljala o informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore. Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je da ne čini forma suštinu stvari.

Foto: redportal.rs/M.V

- Rekao sam da ova informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna vlada kada je pregovarala sa ostalim vjerskim zajednicama. Rekao sam ministru da Ustav i zakon nisu za pregovaranje, već okvir u kom treba utvrditi sadržaj za pregovaranje, a to je - šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane, kao elementarna pitanja, i naravno poslije toga izvještaj Vladi kako su pregovori rezultirali. Ovog nema ovđe iako se pregovara od 2012. mi nemamo uređenu tu platformu. Dobio sam odgovor da je to bilo neformalno, a da bi ušli u pregovore to mora biti formalno - rekao je Krivokapić na sjednici Vlade.

On je istakao da se dobra, kao što su kulturni identitet štite ozbiljnom procedurom, "a ovo nije to".

- Imam pitanje sa kim mi pregovaramo - upitao je Krivokapić. Ministar pravde Marko Kovač je rekao da Krivokapić uporno pokušava da ovo pitanje prevede na teren politike. Kovač je Krivokapiću poručio da pokušava da informaciju o vjerskim zajednicama prevede na teren politike.

- Strane u pregovaranju su vjerske zajednice prema kojima su svi okrenuti, i želimo da regulišemo sve u skladu sa Ustavom. Ja ne vidim ni u jednoj vjerskoj zajednici elemente međunarodno pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa subjektima međunarodnog prava. Ono što opet kažem je intencija Ministarstva pravde da se svim vjerskim zajednicama, ako one žele, omoguće prava i obaveze - poručio je ministar Kovač.

Krivokapić je odgovorio da, prema ovoj informaciji, Ministarstvo pravde ne pregovara ni sa SPC jer nje nema u spisku onih sa kojima se pregovara.

- Ona nije registrovana u Crnoj Gori. Pregovarate sa četiri eparhije SPC i to podržavam, one su registrovane u Crnoj Gori i nadam se da ćete postići dogovor sa njima. Shvatio sam da više ne postoji model koji je organizovao mitropolit Amfilohije, ukinut mu je. Tako da konstatujem, ne pregovarate sa SPC, nego četiri eparhije SPC i sa ostalim vjerkim zajednicama koje su u informaciji navedene - istakao je Krivokapić.

Na ekspertskom nivou Temeljni ugovor je usaglašen, a samo treba da prođe formalnosti na vladi, pišu crnogorski mediji.

Nakon formiranja pregovaračkog tima, pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog mjeseca. Poslije toga biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, a paraf bi trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

Autor: informer.rs

#abazovic

#crn gora

#premijer

#spc