Stav Grčke po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromenjen

Produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ove poteze videli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, rečeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti ekspres.

- Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima:

Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin "Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini" i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u "Kancelariju za interese Kosova u Atini".

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grče Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

- Kao što znate, ministar Dendias posetiće Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade - navodi se u odgovoru.

Atina saopštava i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

- Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. Grčka takođe daje značajan broj vojnika Kforu - saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je podršku dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.

- Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU - rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Autor: Kosovo Online/Gazeta express