Slovenija će kao predsedavajuća pokušati da unese nove perspektive u neke od debata

Slovenija je u septembru preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneo je portal Slovenija tajms. Septembar je jedan od najintenzivnijih meseci za organizaciju, jer se svetski lideri okupljaju u Njujorku na generalnoj debati na otvaranju zasedanja Generalne skupštine.

Slovenija će tu ulogu zvanično preuzeti danas, kada će svoj program rada predstaviti preostalih 14 članica Saveta bezbednosti. Predstavnik zemlje u Savetu, ambasador Samuel Žbogar, već je prešao u predsedničku kancelariju organizacije.

Učešće Slovenije u Savetu bezbednosti UN kao nestalne članice počelo je 1. januara ove godine.

Glavni događaj tokom jednomesečnog predsedavanja Slovenije biće otvorena debata na visokom nivou, pod nazivom "Liderstvo za mir", koja će se održati 25. septembra tokom opšte debate.

Debatom će predsedavati premijer Robert Golob, a razgovaraće se o značaju Saveta bezbednosti UN u sve podeljenijem svetu.

Golob je naglasio da Slovenija preuzima kormilo SB UN u teškom trenutku, kada se to telo "čini sve manje uspešnim u rešavanju konflikata, a njegova uloga je ograničena, ali i dalje neophodna".

- Sednica 25. septembra, tokom koje će generalni sekretar UN Antonio Guteres predstaviti izveštaj, ima za cilj da podstakne Savet bezbednosti da preispita svoju relevantnost u trenutku kada se svet kreće u pogrešnom pravcu. Fokusiraćemo se na tri sukoba, gde smatramo da Savet bezbednosti ne igra ulogu koja se od njega očekuje: Ukrajina, Gaza i Sudan - rekao je Žbogar u nedavnom intervjuu za slovenačku agenciju STA.

Tokom slovenačkog predsedavanja vodiće se najmanje tri rasprave o Bliskom istoku. Jedan od njih će se fokusirati na izraelska naselja na Zapadnoj obali, drugi na humanitarnu pomoć, a planiran je i neformalni sastanak sa liderima Arapske lige.

- Pokušaćemo da razgovore usmerimo ka budućnosti, ka rešenju dve države i kako da pokrenemo politički proces koji će oduzeti inicijativu Hamasu i drugim grupama. Podržavamo napore Sjedinjenih Država, Egipta i Katara za prekid vatre i verujem da se mnoge stvari mogu desiti do sredine septembra - dodao je Žbogar, koji je bivši specijalni predstavnik EU za Kosovo.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon obećala je da će zemlja nastaviti da deluje na „ujedinjujući način, da jača večne vrednosti UN i da doslednije poštuje Povelju i rezolucije Saveta bezbednosti“.

Fajon će sredinom septembra predsedavati debatom o Avganistanu, sa fokusom na prava žena, kao i redovnom sesijom o izraelskim naseljima na Zapadnoj obali dan kasnije. Ona će krajem meseca predsedavati zatvorenom sednicom Saveta bezbednosti sa liderima Arapske lige.

Žbogar je rekao da bi u septembru trebalo da se razgovara i o mnogim drugim krizama, posebno u Africi, uključujući Sudan.

Slovenija će kao predsedavajuća pokušati da unese nove perspektive u neke od debata.

- Naš princip vodilja biće da slušamo, razumemo i razgovaramo jedni sa drugima - rekla je Fajon, a citira Slovenija tajms.

Slovenija će takođe pokušati da izgladi nesuglasice između ambasadora, barem na ličnom nivou, kroz "razgovore na kauču" – neformalne sastanke bez dnevnog reda, koje je nedavno započela Kina, a oživela Rusija.

Pored toga, Slovenija će ponovo predsedavati Savetom bezbednosti pre kraja dvogodišnjeg mandata kao nestalna članica u decembru 2025. godine.

Savet bezbednosti je jedan od šest glavnih organa UN. Prvu sednicu održao je 17. januara 1946. godine. Slično UN, Savet bezbednosti je osnovan posle Drugog svetskog rata kao pokušaj da se prevaziđu nedostaci Društva naroda u održavanju mira u svetu. Savet bezbednosti UN čini 15 članica, od kojih je pet stalnih: Rusija, SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kina. Ove stalne članice imaju pravo veta na svaku rezoluciju Saveta bezbednosti, uključujući i one koje se odnose na prijem novih članova ili kandidature za generalnog sekretara. Savet bezbednosti takođe ima 10 nestalnih članova, koji se biraju na dvogodišnji mandat na regionalnoj osnovi.

Autor: redportal.rs