Kupači u Ičićima u Hrvatskoj imali su blizak susret sa delfinom.

Neobično iskustvo za sve oni koji letuju u Hrvatskoj, jedan delfin, za kog se pretpostavlja da je samotnjak, dozvolio je ljudima da mu se približe.

Ovo ponašanje nije tipično za ovu vrstu delfina, te se tako pretpostavlja da se radi o istoj jedinki na koju je upozorio institut Plavi svet, prenori Riportal.

Oni su tada upozorili na jedinku koja luta vodama oko Krka i dozvoljava ljudima da se približe.

- Plivači, budite oprezni! Na ostrvu Krku primećen je obični kratkokljuni delfin (Delphinus delphis) koji pokazuje atipično ponašanje - boravi u lukama i dopušta ljudima da mu priđu. Ovu jedinku pratimo već dve godine i u dobrom je opštem stanju. Ne pokazuje znakove bolesti, normalno roni i ne pati od gladi. Međutim, ova jedinka je samotnjak, izolovan od svoje vrste iz nama nepoznatih razloga - objavili su na svojoj Facebook stranici.

Takođe su upozorili da defini mogu preneti niz ozbiljnih i teško izlečivih bolesti na ljude, poput tuberkuloze i leptospiroze.

- S druge strane, bliski kontakt s ljudima može uvesti bolesti u populaciju delfina, što bi moglo dovesti do umiranja većeg broja životinja - stoji u njihovoj objavi, u kojoj se naglašava potreba za izbegavanjem plivanja s njima, a posebno dodirivanja.

Autor: b92.net/index.hr