Ne planira da prestane sa sadnjom dok ne dostigne najmanje 50.000 stabala 👏

Helio da Silva, penzionisani poslovni direktor iz Brazila, sam je zasadio preko 41.000 stabala u svom rodnom gradu Sao Paolu u poslednje 2 decenije.

Leteći iznad brazilske metropole Sao Paolo, teško je propustiti 3,2 kilometra dugu i 100 metara široku zelenu traku drveća koja se nalazi između 2 najprometnija puta u gradu. Poznat je kao Linearni park Tikvatira, i delo je jednog čoveka koji je neumorno radio više od 20 godina kako bi pretvorio prethodno oronulo područje u pravu džunglu unutar urbane džungle koja je Sao Paolo. Poreklom iz grada Promissao, oko 500 km od Sao Paula, Helio da Silva je godinama bio uspešan poslovni rukovodilac, ali je nakon penzionisanja preuzeo na sebe da transformiše degradirane obale reke Tikvatira u zelenu oazu za svoju zajednicu. Tamo je počeo da sadi drveće 2003. godine i od tada nije prestao.

On je nedavno rekao za AFP da želi da ostavi u nasleđe gradu koji ga je usvojio pre nekoliko decenija. U prve 4 godine svog projekta, sam je zasadio 5.000 stabala na području koje je dugo bilo napušteno i poznato da ga posećuju dileri i korisnici droge. Njegov impresivan podvig podstakao je opštinu Sao Paola da prepozna njegove napore i prizna to područje kao prvi linearni park u Sao Paulu. Ovo je samo ohrabrilo da Silvu, koji je nastavio da sadi domaće drveće.

IZVOR: YT / Nespresso

Do 2020. godine, Helio je zasadio više od 25.047 stabala na površini od 3,2 km, postigavši stopu preživljavanja od 88 procenata. Za svakih 12 stabala zasadio je neku vrstu koja daje voće u nadi da će privući ptice i životinje u svoju zelenu oazu. Opklada mu se isplatila, jer je u parku, prema podacima opštine, identifikovano 45 vrsta ptica. Danas Linearni park Tikvatira broji preko 41.000 pojedinačnih stabala, a Helio da Silva ne planira da prestane sa sadnjom dok ne dostigne najmanje 50.000 stabala.

- Moja motivacija dolazi od samog drveća jer nam drveće daje cveće i voće, upija kišnicu, privlači ptice i pruža nam divnu hladovinu i svež vazduh - rekao je da Silva za Common Earth.

Penzionisani izvršni direktor procenjuje da je trošio oko 7.000 dolara godišnje na svoje napore za sadnju drveća od 2022. godine, ali kako on to vidi, to je bila vredna investicija za njega, njegovu porodicu i ceo Sao Paolo. Osim toga, uštedeo je mnogo novca tako što je sam sadio drveće.

Ponekad dobija pomoć od istomišljenika ljubitelja prirode, ali on je i dalje pokretačka snaga ovog neverovatnog projekta. Svake nedelje dolazi u park Tikvatira da posadi još drveća.

IZVOR: YT / FRANCE 24 English

Autor: REDPORTAL.RS