Da biste imali ispunjen i zdrav život do pozne starosti pratite 9 tajni dugovečnosti

Lekari su sastavili "listu dugovečnosti", a ukoliko je primenite možete doživeti lepe godine zdravi i čili. Evo o čemu se radi i šta obuhvata 9 tajni dugovečnosti, prenosi magazin.novosti.rs.

Oslobodite se loših navika. Ljudi koji žele da postanu dugovečni moraju, naravno, da se odreknu loših navika poput pušenja i prekomernog ispijanja alkohola. Ako želite da pijete, bolje je da preferirate pola čaše kvalitetnog crnog vina.

Izgubite višak kilograma! Neophodno je prevazići višak kilograma, koji u starosti ne samo da ograničava pokretljivost, već i loše utiče na krvne sudove i povećava šanse za razvoj dijabetesa.

Krećite se! Kretanje je još jedan korak ka dugovečnosti. Možete trčati, raditi gimnastiku, plesati, igrati tenis, voziti bicikl, plivati ili samo hodati.

Razvijte svoj mozak. Mentalna aktivnost je takođe korisna, omogućava vam da održite dobro pamćenje i sveže razmišljanje. Rešavajte ukrštene reči, sastavljajte zagonetke, rešavajte zagonetke i učestvujte kvizovima.

Počnite da jedete ispravno. Morate jesti više oraha, jer sadrže posebne supstance koje štite krvne sudove i srce od negativnog uticaja holesterola. Preporučuje se jesti pet oraha nedeljno. Engleski naučnici savetuju suve jabuka. Jedenje jedne jabuke dnevno produžava život za tri godine. Stoga je vredno voditi računa o tome šta trenutno jedete.

Smeh! Smisao za humor je ključ optimizma i pozitivnog raspoloženja, što je veoma važno za zdravlje

Pevaj, crtaj, radi vez. Kreativna aktivnost stimuliše mozak. Veoma je dobro ako osoba ima hobi koji mu omogućava da zaboravi na nevolje i uroni u svoj zanimljiv svet.

Redovan seks. Lekari sa Tajvana preporučuju redovno seks. Ovo usporava starost, a takođe podmlađuje telo.

Jedite antioksidante. Oni značajno usporavaju proces starenja. Ove posebne supstance sprečavaju oksidaciju različitih organskih jedinjenja i takođe jačaju ćelije. Antioksidansi se nalaze u kupusu, breskvama, jagodama, šargarepi, kajsijama, zelenom čaju, brusnicama, naru i ribi.

Autor: magazin.novosti.rs