Prvi opšti izbori nakon Bregzita ☝🏻

U Ujedinjenom Kraljevstvu danas se održavaju izbori za poslanike Doma komuna, donjeg doma britanskog parlamenta, a sve ankete upućuju na to da Laburistička partija može dobiti dvostruko više glasova u odnosu na Konzervativnu partiju (torijevce) i formirati sledeću Vladu.

Za parlamentarnu većinu potrebna je podrška 326 od 650 poslanika. Većina istraživanja neposredno uoči izbora pokazuje da laburisti mogu računati na podršku između 36% i 41% glasova, dok konzervativci mogu ostvariti između 18% i 24%. Uprkos ovakvim prognozama, lideri laburista poručuju svojim biračima da ne misle da je pobeda već gotova stvar.

Na trećem mestu po podršci nalazi se Reformska partija UK koju predvodi Najdžel Faraž, nekadašnji glavni zagovornik Bregzita, koji prema anketama stoji u blagom zaostatku za konzervativcima i ima podršku između 15% i 20% ispitanika.

U svojoj poslednjoj prognozi rezultata, list Ekonomist predviđa da će laburisti dobiti čak 432 poslanička mesta, konzervativci 109, liberal-demokrate 48, škotski nacionalisti 21, a reformisti svega 2 poslanička mesta.

Autor: redportal.rs