Uticajne demokrate pokrenule inicijativu za pronalaženje alternativa Bajdenovoj kandidaturi

Potpredsednica SAD Kamala Haris prva je alternativa koja će zameniti američkog predsednika Džoa Bajdena ako odluči da prekine svoju kampanju za reizbor, prenose američki mediji pozivajući se na sedam izvora iz Bajdenove kampanje, Bele kuće i Demokratskog nacionalnog komiteta.

Bajdenov nedavni televizijski duel sa republikanskim rivalom Donaldom Trampom izazvao je talas panike među demokratama da američki predsednik nije sposoban za drugi mandat.

Uticajne demokrate pokrenule su inicijativu za pronalaženje alternativa Bajdenovoj kandidaturi, pored Kamale Haris, a to bi mogli biti guverneri Gevin Njusom iz Kalifornije, Grečen Vitmen iz Mičigena ili Džoš Šapiro iz Pensilvanije.

Prema neimenovanim izvorima, ako Haris (59) bude demokratski kandidat, ona će preuzeti novac prikupljen za Bajdenovu kampanju i infrastrukturu. Ona je najprepoznatljivije lice među mogućim alternativama i ima najbolje rezultate istraživanja javnog mnjenja među demokratama.

U jučerašnjoj anketi Rojtersa/Ipsosa, Haris zaostaje za Trampom za jedan procentni poen – 42 procenta prema 43 procenta, sa marginom greške od 3,5, što pokazuje da je jaka kao i Bajden.

Autor: redportal.rs