Otprilike četvrtina dodatih jezika iz Afrike

Gugl je objavio da je dodao 110 ugroženih jezika svojoj usluzi Gugl prevodilac, uključujući sicilijanski dijalekt italijanskog, romskog i bretonskog.

Otprilike četvrtina dodatih jezika je iz Afrike, a svih 110 dodatih jezika koristi oko 614 miliona ljudi.

Regionalni jezici iz Francuske, uključujući bretonski, koji se govore u Bretanji, i oksitanski, koji se govori na jugu Francuske, našli su se na listi.

Dodati su i sicilijanski i venecijanski dijalekti italijanskog, kao i jezik Severne Laponije koji se govori u severnim delovima Skandinavije. Dodan je romski jezik koji ima mnogo dijalekata i koji koristi oko 4,6 miliona ljudi u Evropi.

Na listi je i manks, govorni jezik ostrva Man, koji je skoro nestao nakon što je poslednja osoba koja je prvobitno govorila umrla 1974. godine.

Kako je navedeno, prevod ovih jezika odstupa od klasičnog, pa Gugl koristi veštačku inteligenciju (AI) kojoj je potrebno mnogo podataka u vidu tekstova iz knjiga ili članaka. Međutim, kada je reč o retkim jezicima, takvih izvora nema mnogo.

Godine 2022. Gugl je objavio da je njegov dugoročni cilj da izgradi AI model koji podržava 1.000 najčešće korišćenih jezika.

Autor: redportal.rs