Pentagon je obećao Kijevu dodatne rakete presretače i krucijalne dostave municije

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin sastao se sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim u Pentagonu u utorak. Na sastanku je izjavio da očekuje da će Vašington uskoro u zvanično objaviti dodatnih 2,3 milijarde dolara pomoći Ukrajini. Sa druge strane navedeno je da je Ostin dobio dodatne informacije o stanju na terenu na frontu, nakon čega je uverio Umerova u čvrstu i neumoljivu podršku SAD.

Tokom sastanka američki zvaničnici su istakli napore SAD da dostave Ukrajini najhitniju vojnu pomoć prema njenim vojnim zahtevima, uključujući i 2,3 milijarde dodatne pomoći koja će biti uskoro objavljenaa.

Pentagon još nije otkrio tačan sadržaj sledeće tranše vojne opreme i naoružanjam ali kako se navodi paket će najverovatnije uključivati značajan broj PVO raketa presretača.

Kako je sekretar Ostin izjavio:

Ponosan sam što će SAD uskoro objaviti paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti više od 2,3 milijarde dolara. Ovaj paket će pod sutoritetom predsednika omogućiti više PVO presretača, protivtenkovskog naoružanja i druge krucijalno potrebne municije iz američkih zaliha.

Prema poslednjim izvorima, ukrajinske snage u operativnom stanju imaju bar 4 američka Patriot sistema, dostavljena od strane SAD i Nemačke. Međutim predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahtevao najmanje 25 baterija da bi pokrio potrebe zemlje u ratu sa Ruskom Federacijom. Vašington, sa druge strane, okleva u slanju dodatnih lansera, insistirajući da umesto toga evropski partneri podele svoje PVO potencijale sa Kijevom.

Sa druge strane, Kremlj je više puta upozorio da dostava naoružanja od strane NATO članica, SAD i američkih saveznika neže sprečiti Rusiju u ostvarivanju svojih ciljeva i samo će produžiti konflikt. Moskva je više puta naglasila da dostava naoružanja, deljenje obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih vojnika znači da su zapadne zemlje direktno uključene u sukob.

Autor: redportal.rs