Svemu na kraju ipak dođe kraj...

Ljudska rasa je bez prestanka živela u svemiru skoro 24 godine, sa stonautima i kosmonautima koji su živeli na svemirskoj letilici još od kada su astronaut Bil Šepard i kosmonauti Jurij Gidženko i Sergej Krikalev prvi put stupili na Međunarodnu svemirsku stanicu 2000. godine.

Međutim, svemu ipak dođe kraj. NASA uveliko planira obaranje i rušenje najveće ljudske laboratorije u orbiti. Američka svemirska agencija objavila je danas da je odabrala komapniju SpaceXX da razvije i izgradi vozilo za deorbitu uz pomoć kojeg će završiti operativni rad svemirske stanice - drugim rečima, uz pomoću kojeg će je bezbedno oboriti na Zemlju.

Kako je objavio Ken Boweroks, pomoćnik administratora za Svemirske operacije direktorata za misije u Vašingtonu:

Odabir vozila za deorbitu Međunarodne svemirske stanice će pomoći NASA i njenim međunarodnim partnerima da osiguraju bezbednu i sigurnu tranziciju iz orbite Zemlje na kraju operacija svemirske stanice. Odluka je takođe u skladu sa planovima NASA za buduće komercijalne destinacije i omogućava da se i dalje kontinuirano koristi prostor u orbiti Zemlje. Orbitalna laboratorija ostaje primer i plan za sve buduće zajedničke poduhvate u domenu nauke i istraživanja u svemiru za dobrobit svih.

Autor: redportal.rs