Cilj je promocija obrazovanja i zapošljavanja mladih

Loznici je svečano otvoren Inovacioni startap centar - Smart City centar, u prisustvu predstavnika Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, predvođenih ministarkom Jelenom Begović.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas u Loznici i što raste broj inovacionih centara, a došli smo do broja 24. Svaki od njih ima neku svoju specifičnost. Što se tiče konkretno ovog centra, on u okviru svojih prostorija na površini od 800 kvadratnih metara već ima jedan operativni centar, koji predstavlja osnovu za pametne gradove i vrši nadgledanje, odnosno monitoring različitih aktivnosti u gradu, od saobraćaja do potrošnje električne energije na ulicama - istakla je Begović, preneo je sajt Ministarstva.

Ona je dodala da u operativnom centru radi tim ljudi koji je razvio ovaj sistem, i softverski i hardverski, uključujući i različite senzore.

- Mladi ljudi će imati neku temu na kojoj mogu da počnu da rade, jer su u mogućnosti da koriste ove podatke koji se sakupljaju u okviru sistema. Upravo zbog toga, nadam se da će u skorije vreme da se razviju neki novi startapi, koji će rešiti neki od prepoznatih gradskih problema i doprineti boljem razvoju pametnih gradova, evo počinjemo od Loznice - rekla je ministarka.

Ovaj inovacioni startap centar treba da građanima Loznice, pre svega mladima, obezbedi podršku da započnu svoj biznis i stiču znanja i iskustva u svom gradu, istakao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

- Ovo je svojevrsna prilika da napravimo novi iskorak kad je u pitanju budućnost Loznice - rekao je, dodavši da će stanari ovog objekta imati priliku da realizuju projekte koji će biti od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

On je takođe istakao značaj potpisanog Memoranduma o razumevanju između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Gradske uprave Loznica, koji su potpisali Nebojša Drakulić, direktor NTP-a Novi Sad i Milorad Matić, načelnik Gradske uprave Loznica.

Inovacioni startap centar u Loznici nastao je kao deo šireg nacionalnog programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije. Ovaj centar biće sedište za monitoring centra grada, koji je najsavremeniji u Srbiji.

Autor: redportal.rs