Direktor bolnice Šifa po puštanju, naveo je da palestinski zarobljenici pate, te da umiru zbog nasilja nad njima u pritvoru

Nakon što je pušteno više od 50 palestinskih zarobljenika, među kojima i direktor bolnice Šifa Mohamed Abu Salmija, izraelski ministri burno su reagovali na tu odluku.

Kancelarija Benjamina Netanjahua saopštila je da je izraelski premijer naredio hitnu istragu, napominjući da je odluka o puštanju usledila nakon saslušanja zarobljenika u Višem sudu.

Ministar krajnje desnice Ben Gvir naveo je da je reč o "bezbednosno nepromišljenoj odluci", dok je bivši ministar ratnog kabineta Beni Ganc ocenio da je u pitanju moralna greška Vlade.

Bivši izraelski premijer Jair Lapid, takođe, kritikovao je puštanje zarobljenika, istakavši da šteti bezbednosti Izraelaca.

Izraelska zatvorska služba, koja je pod nadležnošću ministra Ben Gvira, u međuvremenu, navela je da nije odgovorna za puštanje direktora bolnice Šifa.

Bezbednosna agencija Šin Bet prethodno optužila je Gvira za puštanje palestinskih zarobljenika.

Direktor bolnice Šifa Mohamed Abu Salmija, govoreći iz bolnice Naser u Kan Junisu po puštanju, naveo je da palestinski zarobljenici pate, te da umiru zbog nasilja nad njima u pritvoru, kao i da je iznenađen što što članovi izraelske vlade ne znaju za odluku.

Izraelski list Harec prenosi da ministar odbrane Joav Galant nije znao da će palestinski zarobljenici biti pušteni, prema izvorima koji su bliski ministru, a prenosi RTS.

Autor: Rts.rs