Nemci, naime, imaju svoj način pripreme doner kebaba, prenosi Tajms

Udruženje ćevabdžija u Istanbulu podnelo je nedavno zahtev da EU propisima zaštiti turski način njegove pripreme, što je izazvalo talas negodovanja u Nemačkoj koja takođe polaže pravo na to jelo.

Nemci, naime, imaju svoj način pripreme doner kebaba, prenosi Tajms.

Otprilike trećina Nemaca konzumira najmanje jedan doner mesečno, kupljen na više od 15.000 kioska za ćevape širom zemlje, uključujući 1.600 samo u Berlinu.

Kritičari su tursko gastronomsko otimanje oko kebaba opisali kao prvu akciju u globalnom ratu za hranu i napad na nemački kulturni identitet.

Ukoliko Brisel usvoji uredbu, to bi primoralo nemačke proizvođače doner kebaba da, ili u potpunosti revidiraju svoje recepte, ili da jelo nazovu drugačije, pod pretnjom novčane ili, barem u teoriji, zatvorske kazne, javlja Tanjug.

Ove nedelje, poslednjeg dana pre isteka mogućnosti za podnošenje prigovora, krovna grupa nemačkih proizvođača kebaba sa sedištem u Berlinu zatražila je od ministarstva za hranu da se zauzme u njihovo ime.

Foto: istockphoto.com/studiocasper

Tursko apliciranje za zaštitu kebaba podneto Evropskoj komisiji izazvalo je negodovanje u Nemačkoj, a Frankfurter Algemajne Cajtung spekuliše da su kampanju u Turskoj pokrenuli desni populistički političari povezani sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Autor: Tanjug