Lica koja ispunjavaju sve ostale uslove mogu da podnesu zahtev za nemačko državljanstvo nakon 5 godina boravka u Nemačkoj

U Nemačkoj danas stupa na snagu novi zakon koji olakšava sticanje nemačkog državljanstva, prenela je DPA.

Reforma zakona o državljanstvu, koju je pokrenula nemačka vladajuća tripartitna koalicija, omogućava osobi da postane nemački državljanin uz zadržavanje državljanstva zemlje porekla. Do sada je očuvanje državljanstva zemlje porekla bilo moguće samo za državljane drugih zemalja Evropske unije.

Prema zakonskim izmenama koje stupaju na snagu, lica koja ispunjavaju sve ostale uslove mogu da podnesu zahtev za nemačko državljanstvo nakon pet godina boravka u Nemačkoj. Do sada je uslov bio osam godina boravka.

Deca koja su rođena u Nemačkoj od roditelja stranaca dobiće nemačko državljanstvo ako jedan roditelj legalno boravi na teritoriji Nemačke pet godina.

Ako podnosilac zahteva za državljanstvo pokaže „posebna dostignuća u integraciji“, kao što je posebno dobar učinak na poslu ili u školi ili pokaže visok stepen društvene posvećenosti, može mu se dodeliti državljanstvo nakon tri godine boravka u Nemačkoj.

Osim toga, Nemcima koji žele da dobiju državljanstvo druge zemlje više neće biti potrebna posebna dozvola nemačkih vlasti.

Autor: redportal.rs