Incident u sirijskom vazdušnom prostoru

Vojna letelica koja pripada SAD je odgovorna za više različitih susreta sa ruskim snagama u Siriji, navodi se u Moskvi.

U jednom incidentu u provinciji Homs, dron MQ9 REAPER se opasno blizu približio SU-34 avionu Ruske Federacije, prenela je misija ruske armije u Siriji:

Ruski pilot je demonstrirao visok nivo preofesionalizma i preduzeo je sve potrebne mere da izbegne koliziju.

Kako stoji u izjavi, navedeni incident je deveti u nizu koji je kršio protokole za izbegavanje konflikta u poslednjih 24 sata. Protokoli su usvojeni 2019. godine sa ciljem izbegavanja incidenata. Neobaveštavajući rusku vojnu misiju o planovima za let drona, NATO stvara uslove visokog rizika za incidente i eskalira tenzije u sirijskom vazdušnom prostoru.

U drugim slučajevima bili su uključeni ratni avioni tipa F-15, F-16 i francuski Rafal lovci koji su svi leteli u blizini Al Tanf američke baze. Američka vojska i dalje nastavlja da održava prisustvo u bazi uprkos protivljenju zvaničnog Damska i mnogih drugih zemalja.

Ruska vojska je zvanično pozvana 2015. godine u Siriju u cilju borbe protiv džihadističkih formacija koje su pokušale da obore vlast u Damasku. Sa druge strane Vašington pravda svoje prisustvo potrebom da se onemogući ponovna obnova Islamske države, nekadašnje moćne terorističke organizacije.

Autor: redportal.rs