Potonuo pre skoro 3 i po MILENIJUMA

Brod iz perioda bronzanog doba koji je potonuo pre 3.300 godina, otkriven je na dnu Mediterana zajedno sa tovarom od nekoliko stotina neoštećenih keramičkih posuda. Potonuo je oko 90 kilometara od severne obale Izraela na dubinu od čak 1800 metara.

Do sada, sve olupine koje su otkrivene a pripadale su bronzanom dobu, su otkrivene u plitkim vodama uz linije obale Mediterana. Tu je otkriven i do sada najstariji brod pronađen - nadomak grčkog ostrva Dokos koji je potonuo pre 4.200 godina.

Kao rezultat novog otkrića, prethodna pretpostavka da su se brodovi isključivo kretali grleći obalu i "skačući" u kratkim potezima od luke do luke, je u potpunosti dovedena u pitanje. Kako objašnjava Jakob Šarvit načelnik Izraelske kancelarije za podvodne antikvitete:

Otkriće ove olupine u potpunosti menja naše razumevanje sposobnosti antičkih moreplovaca, ono je prvo plovilo otkriveno daleko od bilo kakve obale na otvorenom moru. Za navigaciju, najverovatnije su korišćene zvezde i njihov odnos u odnosu na ugao horizonta i Sunca i pozicije drugih zvezda.

Brod i njegov teret primećeni su tokom rutinskog pregleda morskog dna u potrazi za izvorištima prirodnog gasa. Nakon što je izvršeno mapiranje morskog dna, kompanija koja je vršila istraživanja je potvrdila da je otkriven brod koji je između 13 i 14 metara dugačak i koji pepun kanaanskim amforama (Kanaan staro ime za današnji Izrael, Palestinu i Liban). Kako dalje objašnjava Šarvit:

Brod koji je prenosio ovaj tovaj je bio jedan od najefikasnijih načina masovnog i jeftinog prebacivanja maslinovog ulja, vina i drugih poljoprivrednih proizvoda poput voća i sl.

Prisustvo velike količine proizvoda ukazuje na značajne ekonomske veze bilo koje zemlje ili luke sa Levantom (Bliskim istokom).

Za sada malo znamo o poreklu broda i njegovoj istoriji, na osnovu trenutnih saznjanja Šarvit navodi:

Čini se da je brod potonuo kao posledica neke krize, odnosno nesreće. Moguće kao posledica oluje ili napada pirata koji su bili česti u ovom periodu. Na sreću pozicija broda na dnu mora ga je sačuvala od uticaja talasa, struja i ronilaca.

Kao rezultat toga što je brod duboko na dnu Mediterana, brod je ostao dobro očuvan skoro 3 i po milenijuma.

Postoji veliki potencijal za nova istraživanja. Brod je potonuo na veoma veliku duvinu što je uslovilo da bude očuvan skoro kao u trenu kada je potonuo.

Autor: redportal.rs