Ivan Stoilković, lider Srba u Makedoniji, biće vicepremijer i ministar za odnose sa zajednicama

Poslanici parlamenta Severne Makedonije sinoć su većinom glasova izabrali vladu koju čine koalicija VMRO DPMNE Tvoja Makedonija, albanska koalicija Vredi i pokret Znam – Za našu Makedoniju.

Za izbor nove koalicione vlade Severne Makedonije glasalo je 77 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, 22 je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Mickoski je, na završetku dvodnevne rasprave, obećao da će njegova vlada "već u prvih 100 dana podići standarde, da će mukotrpno raditi i brinuti se da se država menja, da se kreće napred, da će poštovati građane i da će biti odgovorna".

- Zato prvih 100 dana počinjemo furiozno, sa optimizmom i sa ogromnim optimizmom. Smanjićemo poreze, povećati penzije. Počećemo projekat od preko 200 miliona evra za opštinske projekte, jednu milijardu evra za makedonsku ekonomiju, za nove strane investicije za nova zapošljavanja, besplatne udžbenike za sve, front protiv korupcije, borbu za rast od pet procenata makedonske ekonomije, početak kapitalnih infrastukturnih projekata. Za tebe, za nas. Ovo će biti vlada za narod. Dolazi nova generacija. Da napravimo Makedoniju ponovo ponosnom. Ovo je poslednja šansa za to - rekao je Mickoski.

Vicepremijer i ministar etničkih zajednica, za prvi put u istoriji nezavisne države je Ivan Stoilković, lider Srba u Makedoniji. Rodom iz Kumanova, pravnik po obrazovanju, poslanik u Sobranju od 2002. godine.

Srbin će biti potpredsednik vlade, a prva reakcija albanskih političara u Severnoj Makedoniji je očigledna nervoza, oličena u teško shvatljivom, pogubnom zaključku da  "VMRO više veruje Srbima, nego Albancima u toj državi“.

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji nedavno je u  iz javi za RT Balkan rekao da "sa promenom vlasti očekuje poboljšanje atmosfere ne samo između dva naroda, nego i između državnih rukovodstava Srbije i Severne Makedonije".

Autor: redportal.rs