Ilegalni hodočasnici nisu rezervisali hotele da bi se zaštitili od visokih temperatura

Broj Egipćana koji su izgubili živote usled toplotnog udara tokom hodočašća u Saudijsku Arabiju porastao je na 672, dok se 25 vodi kao nestalo, saopštili su danas izvori iz egipatskih bezbednosnih i zdravstvenih službi.

Neimenovani zvaničnik egipatske vlade rekao je ranije da je najmanje 630 Egipćana umrlo tokom hodočašća, a da je većina smrtnih slučajeva prijavljena hitnim službama u naselju Al-Muajsem u Meki.

Egipatska krizna jedinica zadužena za istragu smrti hodočasnika tokom ovogodišnjeg hodočašća u Meku objavila je u subotu da je oduzela licence 16 turističkih agencija i podnela optužnice protiv njih javnom tužiocu, optužujući ih da su odgovorni za smrt hodočasnika koji su nisu zvanično registrovani.

Jedinica zadužena za istragu osnovana je u četvrtak i na njenom čelu je egipatski premijer Mustafa Madbuli. Jedinica je saopštila da je potvrđeno da je 31 zvanično registrovan egipatski hodočasnik preminuo od hroničnih bolesti.

Više od 1.000 ljudi umrlo je tokom ovogodišnjeg hodočašća u Saudijskoj Arabiji zbog ekstremno visokih temperatura, saopštile su danas saudijske vlasti. Saudijske vlasti su pooštrile kontrolu nad neregistrovanim hodočasnicima, proteravši desetine hiljada ljudi.

Međutim, mnogi od njih, uglavnom Egipćani, uspeli su da stignu do svetih mesta u Meki i oko nje, neki čak i peške. Za razliku od hodočasnika koji putuju sa odgovarajućim dozvolama, ilegalni hodočasnici nisu rezervisali hotele da bi se zaštitili od visokih temperatura

Autor: redportal.rs