Da li svet klizi u nuklearnu katastrofu i gde je sklonište za Srbiju u svetskom vihoru 🧐?

U današnjem izdanju emisije Hit tvit na televiziji Pink, gosti voditeljke Verice Bradić su ministar spoljnih poslova Marko Đurić, vlasnik Pink media grupe Željko Mitrović, analitičar Darko Obradović i analitičar Marko Matić.

Foto: pink TV/NZ

Komentarišući izjavu Roberta Kenedija Juniora, koji je na svom profilu na mreži Iks citirao predsednika Aleksandra Vučića da se i on plaši gubitka miliona života, i pita gde su odrasli u sobi, Marko Đurić je rekao da se čini da je srpski predsednik trenutno glas razuma kada je svetska politika u pitanju.

- Predsednik Vučić je glas razuma, zato je ta izjava povukla toliku pažnju. Ima onih koji vole da prete, ali realne opasnosti stavljaju pod tepih - rekao je Marko Đurić, naglašavajući da predsednik u isto vreme govori o prednostima mira, za razliku od mnogih drugih.

Foto: Pink TV/NZ

- Zato ste videli Roberta Kenedija Juniora i druge koji citiraju predsednika Vučića o ovoj temi - naglasio je Đurić.

Vlasnik i generalni direktor televizije Pink Željko Mitrović je rekao da ima utisak da mnogi i u svetskoj politici misle kao predsednik Vučić, ali da nemaju kuraži da to kažu.

- Ovakva evropska politika je delom dovela do toga. Bez obzira na to što govore da nuklearna eskalacija nije moguća, treba imati to u vidu - rekao je Mitrović.

Foto: Pink TV/NZ

On je podsetio na vreme dok je u EU vladala Angela Merkel i CDU, a u SAD Donald Tramp, kao i da se u to vreme nisu dešavale ovakve situacije, međutim, u međuvremenu su svi postali mačo.

- Ovakva situacija je moguća samo do američkih izbora. Donald Tramp nema male šanse, i u tom pravcu treba gledati. Od početka sukoba u Ukrajini termin 'mir' se ne pominje. On je naglasio da je mogućnost eskalacije u narednim mesecima oko 50 odsto, jer se radi o ratu u kojem niko ne sme da izgubi - zaključio je on.

Darko Obradović je podsetio na to da nuklearni rat ne može imati pobednika, kao i da sadašnja situacija govori u prilog tome da najverovatnije neće doži do nuklearne eskalacije, ali da se Kremlj može odlučiti za druge opcije, poput korišćenja taktičkog nuklearnog naoružanja.

- Ja se samo nadam da će, ako do toga dođe, biti ljudi u Moskvi koji će zamoliti Putina da se skloni sa svoje pozicije - rekao je Obradović, dodajući da nije mala stvar što je veliki deo sveta obratio pažnju na reči Aleksandra Vučića.

Foto: Pink TV/NZ

- Predsednika Vučića su mnogi citirali, što nam daje na važnosti u međunarodnoj areni - primetio je Obradović.

Marko Matić je rekao da ne veruje da bi iko upotrebio nuklearno oružje zbog Ukrajine, ali da je prilično neodgovorno misliti da bi Rusija mogla bez posledica da primeni nuklearno oružje.

Foto: Pink TV/NZ

- Ako imamo televiziju sa nacionalnom frekvencijom koju kontroliše GRU, o čemu je i predsednik govorio, to je jako opasno - dodao je Marković, govoreći o 'hibridnim dejstvima' u samoj Srbiji, kada je cela situacija oko Ukrajine u pitanju.

Autor: redportal.rs