Balaž je u intervjuu za radio Košut kazao mađarski premijer vodi konsultacije sa liderima najvažnijih država članica EU

Mađarska želi da njeno predsedavanje Savetom Evropske unije bude period koji će služiti obnavljanju EU i njenom pokretanju, izjavio je danas Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prema njegovim rečima, mađarsko predsedavanje EU je prilika koja se mora iskoristiti da bi Evropa postala jača i da bi se nacionalni interes zemalja bolje predstavljao na nivou EU.

Foto: schengenvisainfo.com

Orban je u intervjuu za radio Košut kazao mađarski premijer vodi konsultacije sa liderima najvažnijih država članica EU uoči početka predsedavanja 1. jula, obilazeci Rim, Pariz i Berlin kako bi tamošnje šefove država i vlada obavestio o programu predsedavanja i kako bi zatražio političku podršku.

- Te posete pokazuju da mnogi računaju na to da ce mađarsko predsedavanje postaviti novi pravac za EU - dodao je on, prenosi je MTI.

Priznao je da postoje razlike u odnosu na stav drugih evropskih lidera po nekim pitanjima, ali je rekao i da je Mađarska na izborima 9. juna dobila "jasan mandat" o buducnosti Evrope.

Balaž Orban je dodao da je program mađarskog predsedavanja pripremljen na način koji omogucava saradnju svih država članica po relevantnim pitanjima.

- Prioriteti predsedavanja imaju za cilj da ponovo ojačaju Evropu, da Evropu ponovo učine velikom, što je i slogan predsedavanja - rekao je on.

Balaž Orban je kazao da Mađarska može da računa na visoke političare u Evropi da podrže mađarsko predsedavanje, jer su svi zainteresovani za obnovu Evrope.

Autor: Tanjug