Nova runda razgovora planirana je za 2025. godinu

Sjedinjene Američke Države i Kina obnovile su poluzvanične pregovore o nuklearnom naoružanju, prvi put nakon pet godina. Kineski predstavnici su američkim sagovornicima rekli da neće koristiti nuklearne pretnje kada je Tajvan u pitanju, naglašavajući da su sigurni u pobedu u konvencionalnom sukobu ako bi do njega došlo. Učesnici u ovim pregovorima, poznatim pod nazivom Drugi kolosek, su uglavnom bivši zvaničnici i akademici koji su ovlašćeni da govore o pozicijama svojih vlada, dok se zvanični pregovori američke i kineske vlade nazivaju Prvi kolosek.

Pentagon procenjuje da je kineski nuklearni arsenal porastao za više od 20% između 2021. i 2023. godine. Kina modernizuje svoj arsenal, uključujući proizvodnju sledeće generacije balističkih raketnih podmornica i testiranje hipersoničnih glajdera, čime se približava nuklearnom trijadu - oružju na kopnu, u vazduhu i na moru.

Razgovori su deo dvodecenijskog dijaloga o nuklearnom naoružanju, koji je zastao nakon što je Trampova administracija povukla finansiranje 2019. godine. Nakon pandemije COVID-19, razgovori su obnovljeni na širem nivou bezbednosti i energetike, ali je sastanak u Šangaju jedini detaljno razmatrao nuklearno naoružanje.

Razgovori su korisni u vremenu zamrznutih odnosa između SAD i Kine. Nova runda razgovora planirana je za 2025. godinu.

Autor: Redportal.com