Jedno od novih pravila podrazumeva i isključivanje mikrofona

Predstojeća predsednička debata između predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa u Atlanti, Džordžija, 27. juna će imati nova pravila.

CNN je objavio da su se oba kandidata složila sa novim pravilima, koja uključuju i isključivanje mikrofona.

Debatu će voditi Džejk Taper i Dejna Baš iz CNN-a, a trajaće 90 minuta sa dve reklamne pauze između. Nakon više od 30 godina, predsednička debata će imati reklamne pauze, koje nisu postojale dok je organizator bila Komisija za predsedničke debate, što ove godine nije slučaj.

Po prvi put od 1976. godine, predsednička debata će biti održana bez publike u studiju.

Detalji novih pravila

Oba kandidata su se složila da će mikrofoni biti isključeni kada nije njihov red da govore, čime se smanjuje mogućnost da kandidati jedan drugom upadaju u reč. Debate održane pre izbora 2020. godine zapamćene su po brojnim prekidima od strane oba kandidata, i Trampa i Bajdena.

Kao i prethodnih godina, moderatori će "koristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi sproveli vremenske odredbe debate i osiguraju civilizovanu diskusiju", rekao je CNN.

Za razliku od prethodnih godina, neće biti uvodnih izjava. Kandidati će imati po dva minuta da odgovore na pitanje, sa jednim minutom za repliku i odgovor na repliku. Moderatori će takođe imati dodatni minut koji mogu dodeliti po svom nahođenju. Na kraju debate, svaki kandidat će imati dvominutnu završnu izjavu.

Bacanjem novčića će se odrediti sa koje strane podijuma će se nalaziti koji kandidat.

Kandidati neće moći da ponesu unapred pripremljene beleške ili rekvizite na binu, umesto toga će im biti obezbeđeni olovka, papir i voda. Takođe, kandidatima nije dozvoljena komunilacija sa ljudima uključenim u njihove predizborne kampanje.

Debata 27. juna označava najraniju predsedničku debatu u istoriji SAD, s obzirom da nijedan kandidat još nije zvanično prihvatio nominaciju svoje stranke. Oba kandidata će moći da prihvate nominacije tek nakon konvencija njihovih stranaka.

Republikanska konvencija će se održati sledećeg meseca u Milvokiju, Viskonsin, dok će se Demokratska konvencija održati u avgustu u Čikagu.

Ova debata je prva od dve planirane, a druga će se održazi 10. septembra i biće organizovana od strane ABC News.

Autor: Redportal.rs