Ovaj spomen park sakriva mnoge tajne Drugog svetskog rata

Na društvenoj mreži Instagram na profilu @dronce.rs objavljen je video o Spomen parku Jajinci u kojem je tokom Drugog svetskog rata streljano preko 80.000 ljudi.

Većina streljanih bili su logoraši iz logora Banjica i Staro sajmište, ali i drugi nepodobni građani. Nacisti su staro vojno strelište izabrali kao dobro mesto, sakriveno šumom, gde mogu bez problema vršiti streljanja, a da to ne pravi buku i problem

- U Jajincima, pored Avalskog puta, je park koji odiše zelenilom i tišinom, a nekada se tu širio miris izgorelog ljudskog mesa i logoraši su, uz jecaje, čekali svoj red za smrt. Svaki deo zemlje ovog parka krije desetine hiljada kostiju i i tragove pepela spaljenih logoraša sa Banjice i Starog sajmišta - navodi se u videu na Instagramu.

- Rake u kojima su zakopavani ubijani brojale su od 100 do 300 leševa. Od novembra 1943. do aprila 1944. barake na strelištu su popunjavane logorašima čiji je zadatak bio da otkopavaju i spaljuju leševe.

Prema svedočenju odbeglog logoraša Momčila Damljanovića za trideset šest dana, koliko je otkopavao i spaljivao leševe, svaki dan napravili po dve kamare od 700 do 1200 leševa koje su polivali motornim uljem i spalivali.

Pogledajte ceo video o mestu u Beogradu gde je streljano preko 80.000 ljudi.

Video: Instagram.com/dronce.rs

Autor: Redportal.rs