Kim Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu

Severnokorejski lider Kim Džong Un obećao je punu podršku ruskom ratu u Ukrajini uoči današnjeg sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je doputovao u Pjongjangu s namerom da učvrsti ekonomsku i vojnu saradnju.

Govoreći uči samita zbog kog je u Severnu Koreju doputovao nakon 24 godine, Putin je zahvalio Kimu na podršci u Ukrajini i rekao da će dve zemlje potpisati sporazum o jačanju partnerstva u "borbi protiv imperijalističke hegemonističke politike SAD i njenih satelita koju vodi protiv Rusije".

Severna Koreja je pod velikim sankcijama Saveta bezbednosti UN zbog programa naoružanja, dok se Rusija takođe suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država i njenih zapadnih partnera zbog agresije na Ukrajinu.

Nakon razgovora jedan na jedan, njih dvojica bi mogli objaviti zajedničko saopštenje a Kim će biti domaćin prijema, prenose ruski mediji. Očekuje se da će Putin u sutra otputovati u Vijetnam.

Putin je pozdravio veze koje su počele sa sovjetskom vojskom i borbom protiv japanske vojske na Korejskom poluostrvu u završnim operacijama Drugog svetskog rata, i podršku Moskve Pjongjangu tokom Korejskog rata.Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vreme i nazvao Putinovu posetu prilikom da učvrsti njihovo "vatreno prijateljstvo".

Kim je obećao „punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbednosnih interesa i teritorijalnog integriteta”. On je takođe pozdravio, kako je istakao, „važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu”.

Pre razgovora, Kim je Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu, gde je predstavio ključne članove severnokorejskog rukovodstva, uključujući ministra spoljnih poslova Čoe Son Huija, glavnog pomoćnika i sekretara vladajuće partije Džo Jong Vona i sestru vođe Kim Jo Džong.

Velik broj građana postrojio se na ulicama da pozdrave kolonu, uzvikujući „Dobrodošao Putine” i mašući cvećem i zastavama Severne Koreje i Rusije.

Autor: redportal.rs