Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 99,64 odsto učenika 👇

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji polažu završni ispit iz matematike. Mali maturanti su, podsetimo, u utorak polagali ispit iz maternjeg jezika, a u četvrtak će raditi kombinovani test. 👇

Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prvi dan završnog ispita protekao je u redu i Ministarstvo do sada nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale na odstupanja od procedura, navodi se u saopštenju, kako piše Kurir, prenosi Pink.rs.

Kao i ostala dva ispita, test iz matematike počinje u 9.00 i traje do 11.00 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Učenici su dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita.

Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Autor: Pink.s