Najmanje 34 politička kandidata ubijena širom Meksika uoči i nakon izbora

Nedavno izabrani gradonačelnik ubijen je juče u južnoj meksičkoj državi Gerero, saopštile su lokalne vlasti. Salvador Viljalva Flores pobedio je na lokalnim izborima 2. juna i trebalo je da preuzme dužnost gradonačelnika Kopale, grada sa oko 4.000 stanovnika, u oktobru.

Gerero je jedna od država koje su najviše pogođene nasiljem narko kartela, s obzirom na to da se nalazi duž meksičke obale Pacifika. Prošle godine u toj saveznoj državi registrovano je 1.890 ubistava.

Lokalni list El Sur de Gerero objavio je da je Viljalba bio penzionisani kapetan mornarice kojeg je obično štitila Nacionalna garda, ali da sada putuje sam u Meksiko Siti. Novoizabrani gradonačelnik je izveden iz autobusa kojim je putovao i ubijen“, piše list.

Tužioci su potvrdili da je pokrenuta istraga o ubistvu, ali su odbili da daju više detalja. Lokalni mediji su takođe javili da je Viljalba odlučio da se kandiduje za gradonačelnika nakon što je prošlog juna ubijen njegov prijatelj koji je odlučio da se kandiduje na izborima.

Na opštim izborima u Meksiku 2. juna, levičarka Klaudija Šajnbaum je velikom većinom izabrana za prvu predsednicu zemlje. Pored izbora novog predsednika, Meksikanci su glasali za članove Kongresa, nekoliko guvernera država i bezbroj lokalnih zvaničnika. Kandidati su konkurisali za više od 20.000 pozicija.

Najmanje 34 politička kandidata ubijena su širom Meksika uoči i nakon izbora, navodi grupa za ljudska prava Data Civica.

Autor: redportal.rs