Iz dva braka imala šestoro dece, a njeni potomci bili su kraljevi Srbije 👑

Jedna beogradska ulica u blizini Kalenić pijace i danas nosi ime Baba Višnjina, ali malo koji prolaznik zna po kome je ona dobila ime. 😅

Višnja Urošević se, najverovatnije, rodila 1737. godine u selu Donja Trepča kod Čačka. O njenom ranom životu zna se samo još da je imala rođenog brata Dimitrija.

Udala se 1765. godine za Obrena Martinovića iz rudničkog sela Brusnica. Imali su sinove Milana i Jakova, kao i ćerku Stanu. Nakon smrti muža, Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Srednje Dobrinje kod Požege i sa njim imala još trojicu sinova: Miloša, Jovana i Jevrema.

Sinovi iz prvog braka, Milan i Jakov Obrenović, bili su trgovci koji su stekli imetak do 1802. godine kada su pozvali Višnju da se vrati na njihovo imanje i povede njihovu polubraću. Najstarijeg polubrata Miloša su uveli u posao. Za vreme Prvog srpskog ustanka, Milan Obrenović je postao vojvoda, a Miloš se istakao po hrabrosti.

Foto: Facebook.com/Kralj Petar II Karađorđević

Iz poštovanja prema bratu, ali verovatno i iz želje da ponese deo njegovog ugleda, Miloš je oko 1808. godine uzeo prezime Obrenović. Do tada se, kao i njegova braća, po tradiciji prezivao po imenu svog oca - Teodorović. Na ovaj način, nastala je dinastija Obrenović, mada sami potonji vladari iz dinastije nisu uopšte bili potomci Obrena Martinovića, već Teodora Mihailovića i Baba Višnje.

Baba Višnja je umrla 1817. godine. Sahranjena je na groblju u Brusnici, ali je dve godine kasnije njene posmrtne ostatke knez Miloš preneo u portu manastira Vraćevšnica.

Autor: redportal.rs