Program državne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Severnoj Koreji obećava da će biti veoma bogat

Odnosi Moskve i Pjongjanga se aktivno razvijaju poslednjih godina na principima ravnopravnosti – rekao je Jurij Ušakov, pomoćnik predsednika Rusije za spoljnu politiku.

- Odnosi između Rusije i Severne Koreje su prijateljski. Oni su poslednjih godina počeli da se razvijaju veoma aktivno, ali je najvažnije da se razvijaju na principima ravnopravnosti, poštovanja suvereniteta, izabranog puta razvoja, vodeći računa o osnovnim zajedničkim interesima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji pokazala bi želju Moskve da vodi ravnopravan dijalog i saradnju sa svim zemljama.

- Naša poseta je očigledno važna za naše bilateralne odnose, za njihov budući razvoj, ali takođe pokazuje da se Rusija zalaže za ravnopravan dijalog i da je otvorena za saradnju sa svim zemljama, a posebno sa našim najbližim susedima, uprkos svim pokušajima kolektivnog Zapada da pritisak na nas - rekao je Ušakov.

Prema rečima Ušakova, program državne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Severnoj Koreji obećava da će biti veoma bogat.

- Naš predsednik će 18-19. juna boraviti u državnoj poseti Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji. Ovo će biti druga poseta šefa ruske države Pjongjangu u čitavoj istoriji naših odnosa. Program je veoma intenzivan - dodao je on.

Ruski i severnokorejski lideri Vladimir Putin i Kim Džong Un razgovaraće o širokom spektru tema.

- To uključuje različite oblasti ekonomije, energetike, transporta, poljoprivrede, međuregionalnih odnosa, pitanja bezbednosti, pitanja međunarodne saradnje itd. - rekao je on.

Autor: redportal.rs