Za sitno kamenje ne bi mogli da dobiju dobru cenu čak ni u velikim količinama jer je manje od 0,2 milimetra

Današnji stanovnici Nordlingena znaju da žive od tona dijamanata, ali nemaju nameru da uništavaju grad da bi se obogatili.

Mali grad Nordlingen u Bavarskoj izgrađen je na dijamantima starim 15 miliona godina, kada je asteroid udario u Zemlju. Geolozi procenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, koliko i današnji Nordlingen, a težio je oko tri milijarde tona.

Udar je podigao temperaturu dovoljno da se formira mešavina stakla, kristala i dijamanata, ili suvita. Procenjuje se da se u oblasti Nordlingena nalazi oko 72 hiljade tona dijamanata.

Kada su prvi stanovnici stigli milionima godina kasnije, nisu ni znali da grade kuće na dragocenom tlu. Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok 1960-ih nije potvrđeno da je reč o asteroidu.

Kao građevinski materijal koristili su suvit, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata – Crkva Sv. Jurja, kao i srednjovekovne zidine, mnogo su vrednije nego što se na prvi pogled misli.

Današnji stanovnici Nordlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali nemaju nameru da unište grad da bi se obogatili. Za sitno kamenje ne bi mogli da dobiju dobru cenu, čak ni u velikim količinama, jer je manje od 0,2 milimetra.

Nemački grad profitira i na drugi način, turisti dolaze iz celog sveta da vide blistavu arhitekturu i posete Muzej kratera Ris u kome se nalaze „domaći” primerci kratera kao i oni iz drugih delova sveta.

Autor: redportal.rs