Švajcarski muzej uklanja pet važnih slika zbog sumnje da su ihoteli nacisti 👏

Jedan od vodećih švajcarskih muzeja umetnosti kaže da će ukloniti pet slika sa jedne od svojih izložbi dok istražuje da li su bila na silu oduzeta prethodnim vlasnicima.

Dela - deo kolekcije muzeja Kunsthaus u Cirihu - su naslikali neki od najpriznatijih svetskih umetnika, uključujući Kloda Monea i Vinsenta van Goga.

Sumnje o poreklu dela u kolekciji Emila Burlea postoje dugo. Kolekcija je nazvana po trgovcu oružjem rođenom u Nemačkoj koji se obogatio tokom Drugog svetskog rata praveći i prodajući oružje nacistima.

Odluka o uklanjanju slika doneta je nakon objavljivanja novih istraživanja koja imaju za cilj da se pozabave velikim brojem kulturnih dela koja još uvek nisu vraćena porodicama iz kojih su ukradena.

Pet spornih slika su radovi: Kloda Monea, Gistava Kurbea, Tuluza-Lotreka, Vinsenta Van Goga i Pola Gogena. 

U saopštenju se ovim povodom navodi da se traži fer i pravedno rešenje zajedno sa naslednicima onih kojima su ova umetnička dela ukradena.

Specifična sudbina Maneove slike

Šesta slika u kolekciji je Sultanija Eduarda Manea koja se zbog sepcifične situacije razmatra odvojeno. Njen vlasnik je bio Maks Silberberg, bogati industrijalac jevrejskog porekla. Njegova kolekcija umetničkih dela je bila zaista impozantna, a prodata je na aukcijama koje su organizovali nacisti, dok je on verovatno stradao u Aušvicu.

Novi način za postupanje sa umetninama koje su zaplenili nacisti

Više od 20 zemalja, uključujući Švajcarsku, složilo se ranije ove godine sa novom uredbom američkog Stejt departmenta o tome kako postupati sa umetničkim delima koja su oteli nacisti.

Ovo je izuzetno važno za porodice koje se trude da povrate oteta umetnička dela, jer se prema švajcarskom zakonu zahtev za povraćaj ne može podneti jer je previše vremena protekolo. Broj predmeta koji nikad nisu vraćeni prethodnim vlasnicima procenjuje se na između 100 i 600 hiljada slika, više miliona knjiga, kao i drugih vrednih predmeta.

Do svoje smrti 1956. godine, Burle je sakupio kolekciju od oko 600 umetničkih dela. Velikim brojem njih upravlja Fondacija Burle i izloženi su u Kunsthausu kao deo 20-godišnje postavke. Ostalo je u vlasništvu njegovih rođaka.

Autor: redportal.rs