Englezi šampionske ambicije neka pokažu na terenu 👏🏻

Juče je u Nemačkoj počelo željno iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu. Srbija će sutra na teren, a igraće izuzetno važnu utakmicu protiv selekcije Engleske. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Dušan Tadić.

Prvi se okupljenima obratio Dragan Stojković Piksi koji je objasnio šta je najvažnije za turnir:

Imao sam sreće da u igračkoj karijeri budem akter svetskih i evropskih takmičenja, sada to i kao trener. To je jedno veliko iskustvo. Evropsko prvenstvo zahteva maksimalnu koncentraciju, zahteva da pokažete kvalitet i da budete na maksimumu, ne bih pravio razliku u prvoj, drugoj i trećoj utakmici. Sve tri su od izuzetne važnosti. Znamo da startujemo sa jednim od favorita turnira, ali smo radili dosta da se pripremimo najbolje što možemo. Naša ekipa je spremna za izazove koji su pred njom. Sa moje trenerske strane uradili smo sve da igrači odrade sve treninge na najvišem mogućem nivou i verujem da jedva čekaju da meč počne. Uveren sam da smo spremni da se suočimo sa Englezima.

Tadić je otkrio kakva atmosfera vlada u timu:

Veliki broj igrača je igrao na EP i SP i mislim da će to iskustvo da im bude od velikog značaja i zajedništvo je nikad veće. Bilo je i u Kataru, ali i sada. Prošlo je vreme i neki igrači su još sazreli. Jedno od sedam do devet igrača čeka decu, tako da su u nekim zrelim godinama.

Piksi je poslao i poruku navijačima u Srbiji:

Neki igrači koji su sa nama nisu se ni rodili kada smo poslednji put učestvovali na Evropskom prvenstvu. Zasluženo smo ovde i ekipu smo doveli u sam krem evropskog fudbala. Sada moramo da napravimo iskorak, a to je da pokušamo da uradimo sve da prvu fazu prođemo uspešno. Mogu da poručim ljudima koji nas podržavaju da ćemo dati sve od sebe i da ćemo se boriti do kraja. Daćemo više i od maksimuma. Kompletan deo priprema su odradili bez ijedne reči i zadrške, tako da sa te strane sam potpuno zadovoljan jer su svi zdravi i jedva čekaju da pokažu svoj talenat.

Piksi je istakao i da Srbija neće biti tim koji će stajati i čekati, nego da će se truditi da napadaju.

A, što ih ne bismo napali? Ne razumem... Mislim da će biti otvorena utakmica. Nemam razloga da ne poštujemo neke stvari, ali poštujemo pre svega sebe. Učinićemo sve da privedemo utakmicu kraju kako mi želimo. Bez obzira na igračku moć i kvalitet koji imaju, sigurno je da Srbija neće biti tim koji će čekati i gledati kako igraju. Mi ćemo se truditi da stvorimo što više problema njima...

Na pitanje o tome kakvu Englesku očekuje, Piksi je istakao da je on tu zbog Srbije.

Ja sam ovde da pričam o Srbiji, ne o Englezima. Igrači imaju prave informacije i imali smo dovoljno analiza, tako da Engleze očekujem kako ih najavljuju. Sve to što se priča, mora da se pokaže na terenu. Možemo da pričamo i ovako i onako, da dajemo prognoze, štagod, ali to sve mora da se pokaže na terenu. Znamo njihov sistem i igrače, nema tu nekih iznenađenja. Ljudi moraju da se strpe do sutra da vide tim.

Na pitanje šta će biti ako dođe do toga da Srbija povede, Piksi je imao jednostavan odgovor:

Ako postignemo prvi gol, naređenje je da postignu i drugi. Vrlo prosto. To su sada pomalo šaljiva pitanja, ali videćemo kako se razvija utakmica i videćemo kako će se odvijati dalje. Potrebno je da budemo na maksimumu. Probaćemo da napravimo šanse, ali da ne zaboravimo da se igra na dva gola. Ovo je turnir, svaki gol je važan, svaki karton je važan. Bićemo spremni za taj izazov koji se zove Engleska.

On je istakao i da je situacija mnogo drugačija u odnosu na Katar, jer su tamo igrači išli povređeni:

Imali smo slučaj da smo igrali sa favoritom Brazilom, pa znamo kako su prošli. Imamo sada situaciju sa Engleskom i videćemo kako će oni proći. Moje raspoloženje je daleko bolje i čini mi se da smo vodili jednu malu bolnicu u Katar i bilo je jako teško da neki igrači pruže maksimum. Situacija je sada drugačija i nadamo se da ćemo startovati u najboljem sastavu. Velika je ratzlika u mom ličnom rasploženju, ali vidim da su igrači motivisani i da vlada atmsofera kakva treba da krasi jedan tim.

Autor: mondo.rs