Unuci i praunuci kraljice Viktore bili vladari nekoliko evropskih država 🗺️

Britanska kraljica Viktorija, najdugovečniji britanski monarh posle kraljice Elizabete II, vladala je od 1837. do 1901. godine, odnosno 63 godine i 216 dana. Zbog toga što se njena vladavina protegnula na skoro čitav jedan vek, ovaj period britanske istorije naziva se Viktorijanska era.

U braku sa princom Albertom od Saks-Koburg-Gota je rodila devetoro dece. Osim što su njeni potomci britanski vladari sve do aktuelnog monarha Čarlsa III, potomci kraljice Viktorije bili su i drugi kasniji vladari Evrope.

Poslednji nemački car Vilhelm II bio je unuk kraljice Viktorije, njen čukununuk je aktuelni norveški kralj Harald V, a čukununuka Margareta II je do početka ove godine bila kraljica Danske. Njeni čukununuci su bili grčki kralj Pavle, rumunski kraljevi Karol II i Mihaj I, ali i aktuelni kralj Karl XVI Gustaf od Švedske

Praunuka kraljice Viktorije bila je i rumunska princeza i jugoslovenska kraljica Marija koja se 1922. godine udala za kralja Aleksandra I Karađorđevića. Imali su sinove Petra, Tomislava i Andreja, tako da su svi njihovi današnji potomci ujedno i potomci kraljice Viktorije.

Foto: Instagram.com/royalserbia

Kralj Petar II je imao samo jednog sina, Aleksandra, a on ima trojicu sinova: Petra, Filipa i Aleksandra. Filip ima dvoje dece, sina Stefana i kćerku Mariju koja je ime dobila upravo po svojoj prababi kraljici Mariji.

Kraljević Tomislav Karađorđević je imao četvoro dece: sinove Nikolu, Đorđa i Mihaila, kao i kćerku Katarinu. Nikola ima kćerku Mariju, Katarina kćerku Viktoriju Mariju, a Mihailo kćerke Nataliju i Isidoru.

Kraljević Andrej je imao kćerke Mariju Tatjanu i Laviniju, kao i sinove Kristofera, Karla Vladimira i Dimitrija. Njegove kćerke danas imaju potomke.

Foto: www.eparhija-sumadijska.org.rs

Autor: redportal.rs