Među kandidatima i imena poznata široj javnosti

U odeljenjima Srpske akademije nauka i umetnosti završeno je glasanje za predloge novih akademika, a njihov izbor biće obavljen na godišnjoj Skupštini SANU u novembru.

Kako piše portal nedeljnika Radar, Odeljenje umetnosti je predložilo da novi akademici postanu reditelj Želimir Žilnik, književnica i rediteljka Vida Ognjenović, kompozitorka Aleksandra Vrebalov i arhitekta Dejan Miljković.

Odeljenje jezika i književnosti predložilo je Milenu Marković, književnicu koja je 2022. godine dobila Ninovu nagradu, Martu Bjeletić i Gorana Raičević. Odeljenje medicinskih nauka je predložilo sledeće lekare: Lazar Davidović, Branko Beleslin, Gordana Kocić i Milan Nedeljković

Odeljenje društvenih nauka je podržalo Slobodana Antonića, Milojka Arsića, Borisa Milosavljevića, Mirjanu Rašević i Snežanu Smederevac, a Odeljenje istorijskih nauka Petra Krestića, Vesnu Bikić, Igora Borozana, Aleksandra Rastovića, Bojanu Krsmanović i Ivana Jordovića.

Odeljenje matematike, fizike i geonauka dalo je podršku Mirjani Ivanović, Magdaleni Đorđević, Antunu Balažu, Stevu Steviću, Veljku Milutinoviću i Dejanu Preleviću, a Odeljenje tehničkih nauka se predložilo Vesnu Mišković Stanković, Branka Kolundžiju, Branka Matovića i Miroslava Dramićanina. Na Odeljenju hemijskih i bioloških nauka izglasan je samo Igora Pašta.

Autor: redportal.rs