Kuba je prošle nedelje saopštila da je poseta standardna praksa pomorskih brodova iz zemalja prijateljskih Havani

Brodovi ruske mornarice pristali su u luku Havane. SAD i Kuba su povodom toga rekli da brodivi ne predstavlja pretnju, ali je naširoko viđeno kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

- Male grupe ribara i radoznalih posmatrača nizali su se uz bulevar Malekon uz malu kišu kako bi dočekali brodove dok su prolazili pored 400 godina starog zamka Moro na ulazu u luku - opisuje britanska novinska agencija, a prenosi RTS.

Prvi je stigao brod Akademik Pašin i Nikolaj Čiker, dok su fregata ruske mornarice i podmornica na nuklearni pogon čekali na moru i očekivali su da uđu u luku.

Fregata i podmornica, deo grupe od četiri ruska broda koji su stigli kod Kube, izveli su raketne vežbe u Atlantskom okeanu na putu ka ostrvu, saopštilo je prethodnog dana rusko ministarstvo odbrane.

Kuba je prošle nedelje saopštila da je poseta standardna praksa pomorskih brodova iz zemalja prijateljskih Havani.

Ministarstvo spoljnih poslova komunističke vlade Kube saopštilo je da brodovi nisu nosili nuklearno oružje, nešto što su ponovili američki zvaničnici.

- Pažljivo smo pratili puteve brodova. Ni u jednom trenutku brodovi ili podmornice nisu predstavljali direktnu pretnju Sjedinjenim Državama - rekao je američki zvaničnik Rojtersu pod uslovom da ostane anoniman.

Autor: Rts.rs