Čilima je bio na putu da predstavlja vladu na sahrani bivšeg ministra Ralfa Kasambare

Avion u kojem su bili potpredsednik Malavija Saulos Čilima i još devet osoba nestao je, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika. Avion Odbrambenih snaga Malavija "sišao je sa radara" nakon što je u ponedeljak ujutro napustio glavni grad Lilongve, dodaje se. Avion je trebalo da sleti na međunarodni aerodrom Mzuzu, na severu zemlje, nešto posle 10.00 po lokalnom vremenu, piše Bi-Bi-Si.

Govoreći kasno u ponedeljak, predsednik Lazarus Čakvera rekao je da se operacija potrage i spasavanja nastavlja.

- Vojnici su i dalje na terenu u potrazi i ja sam dao stroga naređenja da se operacija nastavi dok se avion ne pronađe. Znam da smo svi uplašeni i zabrinuti – i ja sam zabrinut. Ali želim da vas uverim da ne štedim raspoložive resurse da pronađem taj avion i držim se svake nade da ćemo pronaći preživele - rekao je on i dodao da je to "potresna situacija“.

Čakvera je ranije otkazala let za Bahame koji je bio zakazan za ponedeljak uveče. Uzrok nestanka aviona i dalje je nepoznat, rekao je general Valentino Fieri. Mozes Kunkuju, ministar informisanja Malavija, rekao je za Bi-Bi-Si da su napori da se pronađe avion bili "intenzivni".

Čilima je bio na putu da predstavlja vladu na sahrani bivšeg ministra Ralfa Kasambare, koji je preminuo pre tri dana.

Godine 2022. dr Čilima je uhapšen i optužen zbog navoda da je primao novac u zamenu za dodelu državnih ugovora. Sud je prošlog meseca odbacio optužbe ne navodeći razloge za ovu odluku.

Autor: redportal.rs