Vojno zdanje zidano u tajnosti 😮

Podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku zbog načina gradnje predstavlja arhitektonsko čudo. Ujedno je izazov za kustose koji nekadašnji vojni objekat od 5 hiljada kvadrata već godinama pruređuju u muzej. Pošto je reč o prostoru koji se nalazi u steni, održavanje eksponata – zahtevan je posao. 🧐

Vojno zdanje zidano u tajnosti između 2 svetska rata danas je muzej koji ima 75 prostorija i na stotine metara hodnika. Njegovu autentičnost ne čini samo mesto gradnje, već i posebeni klimatski uslovi. 🤔

Temperatura varira negde od 12 do 16 stepeni u toku čitave godine, vlažnost vazduha je takođe jedan problem koji smo morali rešavati i punih pet godina smo se mi borili da ti uslovi budu prilagođeni i da nameštaj i muzejski eksponati koji su ovde unešeni da budu uređeni tako da uslovi odgovaru njima i oni uslovima.

Kaže Zoran Tošić, kustos. ☝🏻

Unutar Podzemnog grada nalazi se više od 7 stotina predmeta. 🤗

Zbog visokog nivoa vlage održavanje eksponata predstavlja delikatan posao.

IZVOR: YT / Mali Zvornik Turizam

Oni se povremeno iznose, lufitraju se, peru. To je više jedna scenografija nego jedna klasična muzejska postavka, jer su posetioci u prilici da dodirnu, da osete, da omiršu, da čuju ove eksponate i da se udube u perod o kojem govore, da uđu u u priču kralja Petra i njegovih pratilaca.

Dodaje Tošić. ☝🏻

Na uređenju ovog zdanja radilo je na desetine stručnjaka. Za posetioce je dostupno dve trećine objekta. 🏟

Jako je bilo kompleksno i puno je sredstava uloženo da bi dobili ovo sve što čini sada turiste zadovoljnim i naravno veliki trud nastoji i dalje da se održi sam Podzemni grad kao takav, jer zahteva konstantno održavanje.

Izjavila je Marina Gligorević, direktorka TO Opštine Mali Zvornik. 🧐

Postoje delovi Podzemnog grada Karađorđevića koji su još uvek u izvornom obliku, pećinskom obliku kako je i bilo. U budućnosti se planira da se na osnovu projekta radi i postavka u tim objektima.

Rekao je Srđan Jovanović, vodič u Podzemnom gradu. ☝🏻

Pojedini lagumi Podzemnog grada još uvek se istražuju, a deo se i dalje čuva od očiju javnosti, prenosi RTS.

Autor: rts.rs