Ovaj sabor je opasan projekat!

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović povodom održanog "svesrpskog sabora" kaže da deklaracija koja je usvojena na saboru ugrožava međunarodno pravo i obnavlja projekat Velike Srbije.

- Nijednom predsedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizuje 'svefrancuski', 'svenemački', 'sveitalijanski', 'svepoljski', 'svešpanski'… sabor. Ovaj opasni projekat srbijanskog predsednika direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizuje Jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu.

Takođe, Bećirović dodaje:

- Posebno je skandalozan tekst 'Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda', jer ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine. Predsednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje 'jedan narod, jedan sabor', negira međunarodnopravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini.

Autor: Klix.ba