Ukrajina značajno napredovala u borbi protiv korupcije, poštovanju propisa EU za ograničavanje moći i uticaja oligarha, kao i za zaštitu prava manjina

Evropska komisija donela je odluku da obavesti zemlje članice EU da su Ukrajina i Moldavija preduzele sve neophodne korake za početak pregovora za članstvo u Uniji, obavestila je danas portparolka EK za proširenje i susedsku politiku Ana Pisonero.

Ona je dodala da je pitanje otpočinjanja pregovaračkog procesa sa Ukrajinom i Moldavijom na današnjem dnevnom redu sastanka Komiteta stalnih predstavnika vlada država članica EU (Coreper), ističući da je konačna odluka o početku pregovora sa dve zemlje treba da budu usvojene od strane članica Unije.

- Oni treba da usvoje pregovaračke okvire, što je preduslov da predsedavanje Savetom saziva međuvladine konferencije koje će označiti početak pregovora - rekla je Pisonero.

Ona je istakla da je Ukrajina značajno napredovala u borbi protiv korupcije, poštovanju propisa EU za ograničavanje moći i uticaja oligarha, kao i za zaštitu prava manjina.

Moldavija je, s druge strane, prema Pisoneru, postigla značajan napredak u kontroli pravosudnog sistema, nezavisnosti javnog tužilaštva, borbi protiv korupcije i zakonodavstvu o finansijskim tokovima.

- Sada je na državama članicama da razgovaraju i odluče o narednim koracima - dodаla je Pisonero.

Autor: redportal.rs