To praktično znači da nijedan američki vojni objekat, baza, ratni brod ili avion više ne bi bio siguran na Srednjem i Bliskom istoku

Posle odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini korišćenje njihovog oružja za napade na teritoriju Rusije nije se dugo čekao odgovor iz Moskve.

Zvanični Kremlj danas je upozorio da „ne može ostati bez posledica" odluka zapadnih zemalja da se oružje kojim snabdevaju Kijev koristi za napade na rusku teritoriju.

Dan ranije Vladimir Putin je upitao zašto neko misli da ima pravo da snabdeva takvim oružjem koje se koristi za napad na rusku teritoriju, a da Rusija onda nema to isto pravo, da oružjem iste klase snabdeva snage koje u drugim regionima sveta udaraju po osetljivim objektima onih zemalja koje ovo rade protiv Rusije?

- Dakle, odgovor bi mogao biti asimetričan. Razmislićemo o ovome - poručio je Putin zapadnim stratezima.

Očigledno da ruski predsednik ne bi davao javno ovakvu izjavu da ruska strana već nema razrađenu strategiju za ovakvu vrstu odgovora Zapadu.

- Ako Zapad Ukrajini dozvoli da gađa Rusiju projektilima poput 'storm šedou' ili 'atakms', Rusija će pojačati svoju PVO. Rusija zadržava pravo da odgovori na isti način na koji to rade zemlje koje se uvlače u rat protiv Rusije - rekao je Putin.

I pre ove Putinove izjave jedan broj ruskih vojnih analitičara nagoveštavao je mogućnost da se ruski “iskanderi” nekako iznenada zateknu u pustinjskom pesku na Arabijskom poluostrvu. To bi praktično značilo da Huti ili neke vojne formacije poput “Hezbolaha” dobiju dugometne rakete sa kojima mogu da gađaju američki, engleske ili francuske brodove i avione u regionu. To praktično znači da nijedan američki vojni objekat, baza, ratni brod ili avion više ne bi bio siguran na Srednjem i Bliskom istoku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj isporuci ruskog visokopreciznog naoružanja drugim zemljama daje predstavu o neizbežnim posledicama isporuke tog oružja Zapadu Ukrajini.

- Ovo je veoma važna izjava, koja vrlo jasno govori da snabdevanje oružjem koje će ciljati nas ne može ostati bez posledica, a te posledice će sigurno nastupiti - rekao je Peskov i precizirao da je sve krajnje jasno i da zbog toga ne treba nikakvo pojašnjavanje.

Posle odluke Amerike da dozvoli upotrebu njihovih raketa za napade na Rusiju to je uradila i Nemačka. Velika Britanija je prva nagovestila takvu odluku, ali je izjava njihovog ministra nekoliko sati posle objavljivanja povučena.

S druge strane Rusija počinje da povlači slične poteze koje je godinama radila NATO alijansa na njenim granicama. Naime, Rusija će ovog leta održati pomorske vežbe na Karibima, sa planiranim zaustavljanjima na Kubi i Venecueli.

Do pre nekoliko meseci bilo je nezamislivo da Rusija i njeni saveznici izvode vojne vežbe na prilazima ili u blizini američkih granica. Izgleda da je neodmerena i često neracionalna taktika NATO stratega dobija odgovor u vodama Karipskog mora.

Da li će se “ruski odgovor” uskoro videti i u Persijskom zalivu, izgleda da zavisi od raketa koje se budu ispaljivale iz Ukrajine na teritoriju Rusije.

Autor: redportal.rs