Bezbednost dece u saobraćaju prioritet ☝️

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Valjevu, na manifestaciji povodom projekta Karavan bezbednosti saobraćaja, da je bezbednost svih učesnika u saobraćaju, posebno dece u vrhu prioriteta države.

Ministar je istakao da je suština Karavana edukacija dece o bezbednom učešću u saobraćaju u čemu važnu ulogu imaju i roditelji.

- Bezbednost dece u saobraćaju prioritet je ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova, već i Vlade Republike Srbije koja je Strategijom bezbednosti saobraćaja kao osnovni cilj predvidela Viziju nula poginule dece. Za nas ta vizija nije samo slovo na papiru, već najvažnija obaveza - istakao je ministar i dodao da je porodica prvo okruženje iz kojeg deca stiču najvažnija znanja o njihovom bezbednom učešću u saobraćaju:

- Molim sadašnje i buduće roditelje da budu svesni toga i da deci od najranijeg uzrasta svojim primerom usađuju zdrave navike u saobraćaju, od pravilnog prelaska ulice, bezbedne vožnje bicikla, do prevoza u vozilima uz korišćenje pojasa i dečijih sedišta - rekao je ministar Dačić i dodao da od ponašanja roditelja u saobraćaju zavisi i uspeh aktivnosti na povećanju bezbednosti saobraćaja.

- Moramo da stvorimo kult u našoj zemlji, da je apsolutno društveno neprihvatljivo nepravilno, bahato i neodgovorno ponašanje u saobraćaju. Zato kazne moraju da budu drakonske, da bi se spašavali životi dece i životi ljudi - poručio je ministar i ukazao da je u poslednjih mesec dana, otkako ponovo obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova, obaveštavan o broju vozača koji su bili isključeni iz saobraćaja zbog vožnje sa više od dva promila alkohola u organizmu, prenosi Telegraf.

- Kakav to primer roditelji daju deci. Vaša i naša deca su u pitanju, deca Srbije - rekao je ministar Dačić i poručio svima da u ime svoje dece vode računa o ponašanju u saobraćaju.

On je naglasio da je Karavan bezbednosti saobraćaja preventivni projekat od nacionalnog interesa i da je od neizmernog značaja njegovo održavanje u svim gradovima u Srbiji kako bi se podigla svest građana o bezbednom učešću u saobraćaju.

- Ponosan sam na reakcije građana i celokupne javnosti kada je Karavan bio u Somboru, Boru i Kruševcu, a prisustvo velikog broja građana i veliko interesovanje medija koji su izveštavali sa svih ovih događaja, govori nam da radimo pravu stvar - zaključio je ministar i izrazio očekivanje da će, zaslugom svih učesnika Karavana, biti daleko povoljnije stanje bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

Manifestaciji su prisustvovali ministar bez portfelja Đorđe Milićević i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, kao i v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović i generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Milan Nikolić.

Autor: Telegraf