Joro paukovi su otrovni, ali njihov otrov ne ubija ljude 🕸️

Invazija otrovnih letećih paukova iz Japana na Sjedinjene Države je u toku, a veruje se da će uskoro biti i u Njujorku, piše USA Today. Kako navode, joro pauci (Trichonephila clavata), specifični po svojoj crno-žutoj boji, stigli su prvo u Džordžiju, a sada se šire i ka severu, pa centar za kontrolu Nju Džerzija poziva zajednicu da se ujedini i adaptira na ova stvorenja, prenosi Telegraf.

- Ono što izdvaja joro pauka od ostalih paukova je sposobnost da leti pomoću tehnike „puštanja balona“. To znači da pauk otpušta svilu u vazduh, što omogućuje da ih nosi vetar – navodi USA Today.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, joro pauci prvi put je primećen u SAD 2013. i od tada se raširio po zemlji. Stručnjaci sa Univerziteta Džordžije otkrili su da su oni veoma uspešni u kolonizovanju naseljenih mesta jer su tolerantni na buku i vibracije čak i kraj krcatih puteva. Oni prave svoje ogromne mreže na mestima od kojih se drugi paukovi sklanjaju – između dalekovoda, na semaforima, benzinskim pumpama… Osim toga, imaju brz metabolizam i nisu osetljivi na hladnoću, pa mogu da prežive ledene dane koji ubijaju ostale paukove.

- U toku su pokušaji da se kontroliše invazija joro paukova, a istraživači prate njihovo širenje i proučavaju ponašanje. Razumevanje biologije i ekologije je ključ u razvijanju strategije za umanjivanje njihovog uticaja. U susret sa invazijom joro paukova bez presedana, zajednice moraju da se ujedine, edukuju i adaptiraju. Delikantna ravnoteža u ekosistemu zahteva bolje razumevanje ovih paukova, sa naglaskom na koegzistenciji i odgovornom menadžmentu – saopštio je centar za kontrolu napasti Nju Džerzija.

Joro paukovi su otrovni, ali njihov otrov ne ubija ljude, već samo može da izazove alergijsku reakciju i nelagodnost, naveo je USA Today.

Prema japanskom folkloru, joro pauci mogu da promene izgled i postanu lepa žena koja zavodi muškarce, a onda ih hvata u svoju mrežu i proždire. Ime pauka joro na japanskom znači prostitutka.

Autor: Telegraf